pisite_nam@blogotres.rs

Upoznajte Srbiju

Beogradski mali pijac…

Čini mi se da retko šta ima takvu nepromenljivu autentičnost kao beogradske pijace. One uvek, za razliku od ostatka sveta, funkcionišu isto - leti, zimi, u proleće, ili jesen, na minus petnaest ili plus trideset pet, besprekorno i lagano, kao i ovog kišnog beogradskog jutra.

Devojka koja raznosi vruću kafu po tezgama, prodavci i seljaci pod šajkačama, svi nekako jednostavno - funkcionišu, kao neka zasebna komuna, bez galame i euforije, a kamoli nekog bezobrazluka i nepristojnosti...

beogradske_pijace.jpg

A ja, pravo iz treće smene potegoh na Venac po škembiće. Reče mi moj kolega, Makedonac, da je neki dan uzeo bele i čiste kao sneg, sa debelim rubovima, išla mi voda na usta dva dana... Uđem u mesaru uz obavezno i uzvraćeno “Dobro jutro!”

- Majstore, ima li?

- Nema - uzvrati majstor preko ramena, jer beše okrenut ka panju po kome je zvonila satara.

- Dođi sutra!

I, naravno, obavezno na ti, nema Vi ili Sie, kao na Bečkom Favoritenu ili Nasch marktu... Na Vencu, Kaleniću ili Bajloniju svi su na ti, bez trunke nepristojnosti. Mislim da nema lepših komplimenata od onih koje - naravno na ti- upućuju prelepim beogradskim damama sredovečne šajkače od Mionice do Pirota, uz vickasti osmeh ispod brkova. Uzvraća im istom merom blagi smešak beogradskih lepotica i...nema ljutiš, sve besprekorno funkcioniše.

Miloš

pijaca_venac.jpg

bg.jpg

Lepotu grada, njegov duh, najlakše je upoznati na njegovim pijacama. Beogradske pijace će vas s proleća podsetiti na botaničku baštu. Špaliri tezgi, šarenilo boja, sveže voće, povrće, meso, riba…pa i garderoba, vreva ljudi - pijace su oaze gde se sudaraju moderan i neki prošli život.

Pročitajte još