Kuvajte sa nama
Brazilski kolač od čokolade
Mirisi koji zavode
Umerenost je znak dobrog ukusa, kako u odevanju, opremanju prostora, tako i u kuhinji. Ravnoteža znači zdravlje. U kuvanju je važno koristiti začine tako da svi budu u balansu. Oni treba da istaknu ukus jela, a ne da ga promene. Ne treba ni sa njima preterivati ili spajati nespojive kombinacije.
Možete čak i to, ali kao modni dizajner koji već sve zna o pravilnom slaganju boja, pa sebi može dozvoliti igru.

Ishrana bez glutena ili šećera postala je trend. Neki se tako hrane preventivno ili, prosto, praktikuju zdrav način života. Ne potcenjujem značaj bezglutenske, veganske, makrobiotičke, hrono ili sirove ishrane i mislim da su zanimljive i korisne.
Volim da primenim njihova iskustva i dostignuća, među kojima su i neka prava otkrića, ali se i u tome trudim da ostanem umerena. Mislim da je kombinacija ovakvih načina i uobičajenog načina kuvanja, prava stvar. Ne treba ni u ishrani biti dogmatičan.
Postoje i ljudi kojima je ovakav način pripremanja hrane neophodnost, oni koji ne tolerišu gluten i boluju od celijakije ili oni sa dijabetesom. Svima njima bi ovaj recept za južnoamerički kolač bez glutena i šećera mogao biti od koristi.

Svojim raskošnim i aromatičnim ukusom zadovoljiće i ljubitelje najprobranijih čokoladnih poslastica. Drugi put sam ga pripremila u obliku minjona dekorisanih kolutovima kumkvata, tih minijaturnih citrusa iz saksije, nalik na zlatne masline. Kolač je intenzivnog ukusa i idealan za minjone. Kore su sočne i aromatične, a fil je klasični ganaš.
A za mene je poseban zbog lične priče i dogovora da se spremi udvoje na razdaljini od nekoliko hiljada kilometara, pa da se uporede rezultati. Spremila sam ga, ipak, samo ja...To je odustajanje samo po sebi bilo rečito.
Ne verujte u ljubav onih koji odbijaju da vam spreme ovako zavodljiv kolač, čiji će vas opojni miris odvesti u jednu od onih zemalja u kojima rastu pomorandže i kakaaovo drvo. Spremite ga sami i nećete zažaliti trud. Otputujte makar u mašti na egzotične plantaže. I nazdravite kaipirinjom. Ili nekim koktelom sa rumom.
Nela Janošević

RECEPT
Sastojci
Za kore:
- 4 jaja (A ili S)
- 2 veće ili 3 manje pomorandže
- 200g mlevenih oraha, badema ili lešnika
- četvrtina kašičice sode bikarbone
- četvrtina kašičice cimeta
- četvrtina kašičice đumbira u prahu
- još četvrtina kašičice sode bikarbone
Za fil:
- 100 grama crne čokolade (može i ona bez šećera) ili, ako hoćete baš da se potrudite, umesto čokolade dodajte 40 g organskog kakaa, 40 g kakao ili kokos putera i 2 kašike meda ili agavinog sirupa
- 200 ml slatke pavlake
- prstohvat soli (pojačaće ukus čokolade)
Priprema
Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje sat vremena. Skuvajte ih ucelo dok ne omekšaju, iscedite ih, isecite, odstranite semenke i sameljite ih sa korom štapnim mikserom ili u blenderu.Jaja razmutite žicom za mućenje i umešajte u pastu od pomorandži. Postupno dodajte samlevene orašaste plodove izmešane sa četvrtinom kašičice sode bikarbone.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, na papiru za pečenje.
Ugrejte pavlaku i u nju dodajte čokoladu ili navedene sastojke za domaću čokoladu dok se ne sjedine, ali ne smeju da provre. Pospite prstohvat soli. Fil rashladite. Koru presecite uzdužno, filujte između kora i odozgo, dekorišite kandiranom korom pomorandže.
Prijatno.