pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Čarobni napitak i nije tako čaroban

Energetska pića daju energiju bez pokrića

Mnogobrojni zahtevi koje pred nas postavlja savremeni način života, ostavljaju nam malo vremena za odmor i razonodu. Često nemamo dovoljno vremena ni za neke osnovne potrebe, kao što je san. Umornom, neispavanom čoveku, koji je često izložen različitim stresovima, deluje kao idealno rešenje da na brz i jednostavan način, kroz ispijanje bočice energetskog napitka, dobije mnogo energije koja će mu pomoći da pregura dan.

energetska pića 2.jpg

Energetski napici sadrže visoku koncentraciju šećera i kofeina, mnogostruko više od kafe. Međutim, neki istraživači navode da nije kofein sam po sebi opasan, već njegova kombinacija sa drugim supstancama iz energetskih napitaka, koje mogu imati vrlo štetno dejstvo na strukturu i funkcionisanje različitih organa. Za neke sastojke se ni ne zna kakve posledice mogu imati.

U jednoj studiji je pokazano da posle konzumacije energetskog napitka arterije nisu u stanju da se otvore kako treba da bi krv normalno proticala do srca. Zastrašujuća je pomisao šta se može desiti kada se popije ovakav napitak pre napornog vežbanja, kada srce traži veći protok krvi, a ne uspeva da ga dobije, jer su arterije u takvom stanju da ne propuštaju krvi koliko je potrebno.

Naučne studije sprovedene na oglednim životinjama, pokazale su da kod životinja kojima su davane velike količine energetskih napitaka postoje patološke promene na bubrezima, jetri i mozgu. Takođe, došlo se do zaključka da jedan od čestih sastojaka energetskih napitaka, taurin, može da se dovede u vezu sa negativnim uticajem na razvoj mozga kod mladih jedinki.

energetska pića 3.jpg

Ovi napici u trenutku podižu budnost i raspoloženje, ali deluju kratkoročno, jer u njima ne postoje drugi sastojci, na primer proteini, koji bi delovali na dugoročnije održavanje nivoa energije. Energetska pića nam daju energiju bez pokrića. Umoran organizam sa prividnom snagom koju je dobio iz napitka, suočava se sa naporom za koji nije spreman. Jasno je da je ovakvo stanje opasno!

Naročito je opasna konzumacija energetskih napitaka u kombinaciji sa alkoholom, jer dovodi do povećane aktivacije organizma, a smanjenih mera opreza. Drugim rečima, konzument je tada u većoj opasnosti da se upusti u različita rizična ponašanja (brza i nebezbedna vožnja, rizični seksualni odnosi...). Posebno zabrinjava što je upravo ova kombinacija pića trend među mladim ljudima.

Dok nauka ne da konačan odgovor o uticaju energetskih napitaka na organizam, bilo bi dobro dosadašnje nalaze shvatiti ozbiljno i pre svega zaštiti decu i mlade, edukovanjem o štetnom dejstvu supstanci koje se u njima nalaze i ograničavanjem njihovog unosa.

pexels-photo-1028637.jpeg

Odmorite se i naspavajte! Nemojte koristiti energetske napitke kao zamenu za san! Ne sedajte za volan neispavani sa limenkom energetskog napitka u ruci!

MSc Jelena Milošević, dipl. psiholog

Energetska pića nam daju energiju bez pokrića

Pročitajte još