pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Fantastična umetnost

Kroz priču o šest umetnika sa vanvremenskim pristupom slikanju, Blogotres u saradnji sa Majom Živanović, novinarkom i likovnom kritičarkom, uvodi vas u fantastičan svet umetnosti.

U šest priča predstavljamo vam - Željka Đurovića, Zorana Velimanovića, Milana Tucovića, Sergeja Aparina,Vladimira Dunjića i Željka Tonšića.

slikari02 (1).jpg

Njihovi umetnički izrazi osciliraju od realizma i metafizičkog, do nadrealnog i fantastičnog. Njihove tako raznolike, a opet slične poetike, spaja pulsirajuća snaga vizuelnog identiteta, koju nosi pseudostvarnost i fantastika. Taj vanvremenski pristup slikanju može da se čita kroz realne prizore, ali i kroz imaginarna putovanja ovih autora...

slikari01.jpg

Počivajući na tradicionalizmu, u kome je crtež osnovni postulat, stvaralaštvo svakoga od predstavljenih slikara budi znatiželju u posmatraču - bilo da su u pitanju izmešteni prizori, žanr scene metafizičkog pristupa, drugačije viđenje istorijskih i realnih ličnosti, kao i životinja, ali i bića bez identiteta, kao i izmaštane kompozicije, snoviđenja, mitološke predstave i nesvakidašnji imaginarijumi i bestijarijumi.

slikari03.jpg

„Ideja za nastanak projekta 'Fantastičnih 6' leži u činjenici da je kontinuitet nasleđa figurativne, samim tim i fantastične likovne umetnosti u Srbiji, više nego primetan u poslednjih 50 godina. Ali, uprkos evidentnom postojanju pojedinaca koji se samostalno usavršavaju i pritom su nagrađivani, shvatila sam da je medijska, a i pažnja likovne javnosti više bila usmerena ka nekim drugim pravcima i likovnim medijima. Dve decenije sam pratila razvoj metafizičke, nadrealne i fantastične umetnosti kroz televizijske emisije i različite vidove predstavljanja tih umetnika na RTV Studio B. Stoga je ovaj projekat logičan sled mog istraživanja u tom polju likovne umetnosti“, kaže Maja Živanović, koja će vas, na svoj jedinstven i profesionalan način, uz dozu ličnog doživljaja umetnosti, provesti kroz život i delo ovih umetnika, a vi uživajte u svetu fantastike.

Vaš Blogotres

Vanvremenski pristup slikanju može da se čita kroz realne prizore, ali i kroz imaginarna putovanja ovih autora.

Pročitajte još