pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Fantastična umetnost Milana Tucovića

Milan Tucović diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti 1991. godine. Jedan je od najuspešnijih srpskih umetnika srednje generacije posvećenih magičnom realizmu. Živi i radi u Beogradu, a imao je na desetine samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

rsz_milan-tucovic-man-ray.jpg

„Slike ne postoje kada ih niko ne gleda“

Čudan je mir koji vlada na slikama Milana Tucovića, umetnika koji je od svojih početaka do danas ostao veran magičnom realizmu i ikonografiji, koje je vremenom nadogradjivao. Milan je majstor malih, intimističkih priča, koje transponuje na velika platna smirenog kolorita, kojima ne vlada vreme, već nostalgija i tišina... a prepliću se san i java.

Slikarstvo Milana Tucovića skladno je i počiva na klasičnim slikarskim postulatima. Poetika njegovih prizora, kulisa složenih scenografija, nosi metafizički naboj. U tim slojevitim kompozicijama, glavni protagonisti su naizgled obični ljudi, kojima, snažnom naracijom, dodeljuje različite uloge. On poseduje magično oko, moć da otelotvori nečiji lik na svojim platnima. Tako posmatrač doživljava ljudsku: setu, umor, povučenost ili radost i zadovoljstvo.

rsz_milan-tucovic-autoportret-sa-tudjim-licem.jpg

Pažljivim izborom kolorita, koji predstavlja svesnu ili nesvesnu metaforu odnosa i razmena, odnosno upućivanja raznolikih osećanja, Milan unosi željenu atmosferu, koja u meri punog sklada ispunjava unutrašnji prostor slike.

Tucović, po vokaciji vajar, po senzibilitetu slikar, naizmenično stvara objekte i slike. Ti objekti su magične kutije ispunjene uspomenama... uspomenama sveta koji je spoj patiniranog a oživljenog... nostalgičnog i priželjkivanog.

U taj svet mora da se udje, putuje i uživa, jer je celokupno stvaralaštvo ovog umetnika upečatljivo po zaustavljenom vremenu i večitom trajanju...

Maja Živanović, novinar i likovni kritičar

rsz_milan_tucović_-_pharrmacie.jpg

„Milan Tucović poseduje magično oko, moć da otelotvori nečiji lik na svojim platnima. Tako posmatrač doživljava ljudsku: setu, umor, povučenost ili radost i zadovoljstvo“

Pročitajte još