pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Flinčovanje

Stvarne opasnosti virtualnog sveta

Flinčovanje je jedna izmišljena reč. Skovala sam je jer nisam našla adekvatan naziv za čestu pojavu na društvenim mrežama, koja podrazumeva da se besomučno deli nečija slika sa zastrašujućim i uvredljivim komentarima, koji tu osobu proglašavaju krivom za delo koje je navodno učinila. Dakle, dokaza nema, presude nema, makar ne one prave, sudske, samo uverenje grupe ljudi da je neko kriv za nešto.

FB_2.jpg

Prethodni opis kažnjavanja navodnog prestupnika, bez ikakvog sudskog epiloga, naziva se linčovanje. A pošto ga najčešće srećem na Fejsbuku, otuda mi naziv flinčovanje ili Fejsbuk linčovanje.

Za razliku od pravog linčovanja, gde rulja na kraju ubije prestupnika, na sreću, kod flinčovanja ne postoji direktno ubistvo, ali se indirektno osoba koja je naciljana može dovesti u opasnost.

Poznati su mi lično neki slučajevi gde osoba čiji se profil ili slika dele uz razne komentare (Vidite ovog monstruma ili Zapamtite ovo smeće), apsolutno NIJE odgovorna za to što joj razjarena Fejsbuk rulja stavlja na teret. Ali označenoj osobi to ne znači mnogo. Ona je osramoćena, prokazana i u psihološkom smislu teško povređena, a nekada i mrtva. A u realnosti može biti vrlo zgodna meta svima koji žele da se sa njom obračunaju i van virtualnog sveta.

FB-1.jpg

Pre nego što podelite sliku nekog navodnog monstruma, potpuno nekritički, bez ikakve provere navoda i na taj način postanete deo internet rulje koja linčuje na svoj način i u svom svetu, razmislite kako biste se vi osećali da neko nasumično odabere vašu fotografiju i počne javno da vas blati? Ili da vas postavlja na stub srama samo zato što ste nečiji sin, sestra, žena?

Ne zaboravite, flinčovanje je opasno koliko i linčovanje, tj. može nekog koštati života, u prenesenom ili bukvalnom značenju, jer virtualna realnost nije prisutna u fizičkom, materijalnom, opipljivom smislu, ali je veoma prisutna svojim delovanjem na stvarni život.

MSc Jelena Milošević, dipl. psiholog

bg-small.jpg

Virtualna realnost nije prisutna u fizičkom, materijalnom, opipljivom smislu, ali je veoma prisutna svojim delovanjem na stvarni život.

Pročitajte još