pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Glukoza je glavna

Neke moderne dijete promovišu jako nizak unos ugljenih hidrata ili, nažalost, ishranu u potpunosti bez njih! Ovakve dijete nisu održive, kao ni navike koje stvarate dok ih se pridržavate. Većina ljudi će nakon prestanka sa takvom dijetom ne samo povratiti kilograme, već ih i dodati u odnosu na svoju početnu kilažu.

Jo-jo efekat je neminovan, jer telo ne dobija ono što mu je najpotrebnije.

Ugljeni hidrati su od vitalnog značaja za naše telo, jer obezbeđuju najvažniju materiju za naš opstanak-glukozu! Ne možete da funkcionišete kao ljudsko biće bez glukoze. Glukoza je gorivo za mozak, nervni sistem i ćelije u telu.

glukoza.jpg

Ako ste sportista ili roditelj koji ima milion obaveza u danu, meso i orašasti plodovi vam neće biti dovoljni za život. Potrebna vam je hrana koja sadrži šećer, a voće je idealan izvor! Uz voće tu su i med, povrće i žitarice.

Bez odgovarajućeg unosa ugljenih hidrata naš mozak ne može da misli ispravno, naši mišići ne mogu da rade pravilno, naši hormoni ne mogu da funkcionišu kako treba, i zato celo telo ne može da radi optimalno!

Najbolje je konzumirati neprerađene ugljene hidrate, kao što su žitarice od celog zrna, povrće, mahunarke, voće, med, a izbegavati prerađevine - beli rafinisani šećer, slatkiše, grickalice, pekarske proizvode i sokove.

Aleksandra Cvijović

pratite na Instagramu https://www.instagram.com/sandrafitzivot/

Pročitajte i

Opasnost duge dijete

bg.jpg

bg.jpg

Pročitajte još