pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Hrana bez kuvanja za vrele letnje dane

Najzad je stiglo leto, ne baš onakvo kakvo sam očekivala. Kako reče jedna moja drugarica, pre podne sunce da izgoriš, po podne kiša samo što nas bujice ne odnesu, i na kraju dana navale komarci. Drugim rečima pola dana pazis da te ne udari sunčanica, a drugu polovinu da te ne udari grom. U međuvremenu se znojimo i od sunca, i zbog vlage.

Da bi sebi olakšali ove dane, moramo malo da izmenimo i način pripreme hrane. Što manje vremena provedenog u kuhinji, po mogućstvu bez uključivanja šporeta, ili bar minimalno vreme stajanja pored njega.

Salata – kombinacija po ukusu

Ovu salatu možete služiti u koktel čašama (lepo izgleda), ili je jednostavno stavite u neku činiju, izbor je vaš.

1. sloj - zelena salata 1/2 ili cela – iseckati je na trakice
2. sloj - paradajz 2-3 srednje veličine, iseckati ga na kockice (možete da koristite i čeri paradajz, presecite ga na pola)
3. sloj - 300-400 grama bele ribe (u zavisnosti šta volite možete da stavite tunjevinu, surimi štapiće, račiće, meso školjke)

Preliv za salatu

150 grama majoneza, ako ga ne volite koristite maslinovo ulje
100 gr pavlake
1 punu kašičicu senfa
50 gr pelat paradajza
beli luk (1-2 čena), ili beli luk u prahu
so - količina po ukusu
(ovaj preliv za salatu možete koristiti i samo za zelenu salatu, ili kuvani kukuruz na primer)

Sladoled je omiljena letnja poslastica, možete ga napraviti i sami.

Voćni sladoled – ovde su grami bitni

300 grama voća
možete da koristite, višnje, jagode, trešnje, banane (ja najviše volim od višanja)
200 gr šlaga u prahu
300 ml mleka
400 ml jogurta
100 gr šećera

1) Višnje, jogurt i šećer izmiksajte štapnim mikserom (sami odlučite koliki komadići će ostati).
2) posebno umutite šlag i mleko (koristite mikser)
3) spojite sve sastojke, dobro ih promešajte još 3-5 minuta

Pripremljen sladoled stavite u zamrzivač. Nakon nekih pola sata do 40 minuta spreman je za serviranje.

limunada.jpg

Limunada - recept vam nije potreban

Za piće u ove letnje dane preporučujemo vam dobru staru limunadu.

Postoje i neke novije verzije, dovoljno je da uz limun dodate nanu, krastavac, đumbir, ili neko voće jagode, višnje, breskve.

Možete koristiti običnu ili kiselu vodu. Ako ne želite šećer zamenite ga sa medom ili kokosovim šećerom.

Koristite kockice leda, ili mrvljeni led.

Ništa vas neće tako dobro rashladiti kao limunada.

Marina - Blogotres

bg.jpg

bg.jpg

Pročitajte još