pisite_nam@blogotres.rs

Sa osmehom kroz život

Internet poslovi u našoj kući

Ko na web-u kosi, a ko vodu nosi?

Hteli mi to da priznamo ili ne, internet je u našim životima zauzeo veoma važno mesto. Ponekad pomislim koliko bi mi život bio čudan da ga nema…Gledam tako ovog mog ljubljenog fikusa, poznatijeg kao muž, sedi u svojoj fotelji, zuri u televizor, dođe mi da ga zalijem kofom hladne vode, da ne bi uvenuo.

Od zalivanja ga spasava svemogući internet! Tu je da me zabavi, da mi prenese gomilu informacija, mnogo brže nego što bi to uradila televizija ili štampani mediji.

Neću sporiti da globalna mreža ima i određene loše strane, ali koristi su svakako mnogo veće. Zapravo, jedino loše što može da se desi je da mi fikus uvene, a to nikako ne bi valjalo. Uostalom, potražiću na netu nešto o gajenju zakonitog fikusa.

porodica_i_internet.jpg

Vrata levo (iza fotelje u kojoj sedi omiljena biljka u našem stanu), vode do jedne od najuticajnijih osoba koje je iznedrio internet - Njenog veličanstva blogerke (u narodu poznata kao tatina mezimica):

Blogerka

Bloger/ka vodi svoj blog (od engl. web i log – blog), nešto poput internet dnevnika. Koliko ličnih interesovanja i preokupacija, toliko i vrsta bloga: o modi, putovanjima, planinarenju, književnosti, umetnosti, ribolovu, psihologiji…

Njen uticaj je neprikosnoven, utiče na naš novčanik svakodnevno, sve u svrhu istraživanja. Piše i levom i desnom rukom, ma kuca i nosem ako treba. Apsolutno se u sve razume i može da uradi sto stvari ako hoće, a neće, samo zato da se drugi ne bi osećali neprijatno.

Sreću joj jedino kvari njena cimerka influenserka (rodno nekorektnim rečnikom - tatin sin), odnosno starija nepotrebna sestra.

Influenser/ka je osoba koja na svom izabranom mediju govori o i/ili podržava neki proizvod, radnju ili mesto, i za to je plaćen/a.

Koliko je ozbiljan taj njen posao, shvatili smo onomad kad smo u kući ostali sa tetrapakom prokislog mleka i dve tikvice u frižideru. Majkino zlato, tatin sin i najbolja sestra na svetu nas je jednim potezom izvukla iz predinfarktnog stanja. Virtuozno je izvukla svežanj novčanica iz novčanika, na kraju meseca. Ma kakav Dejvid Koperfild, ovo naše čedo je čudo.

Njih dve svoju rezidenciju dele, nekad uspešno nekad neuspešno, ali svakako ne sme niko da se meša u taj njihov blogersko-influenserski odnos, odmah izbace kandže i počinju o ravnopravnosti (čitaj: vole se).

Da sve ne bi bilo tako jednostavno, pojavilo se i novo lice (obitava iza vrata desno od fikus-fotelje). Jednog lepog dana pojavio se, u narodu poznat kao - desilo se ili još poznatiji - ljubi ga majka:

Vloger

Za razliku od blogera, vlogeri svoje mišljenje iznose u video-zapisima, odnosno snimaju kraće i duže video-klipove u kojima govore o svojim doživljajima, prenose stavove, reklamiraju, promovišu.

Najnoviji član naše internet mreže je sve podigao na viši nivo. Jednostavno je talentovan, on ne kucka kao blogerka, ne škljoca kao influeserka, on snima po ceo dan. Imamo zavidnu količinu materijala od koje nam se diže kosa na glavi. Vremenom smo naučili da zaključavamo kupatilo kad se tuširamo, da vodimo računa da li je kamera uključena dok raspravljamo nešto o komšiluku, na primer, ili dok se dogovaramo o tome koliko ćemo novca dati za svadbu tamo neke što nam nije ništa.

Naučili smo i vrednost toga da deca treba da trče, igraju se, skaču, odnosno on je prvi član naše porodice koji nikada nije dobio zabranu izlaska napolje. Hoćeš napolje, odlično, može odmah, ma ne moraš ni domaći da radiš, samo izađi malo na vazduh.

Pored fikus-fotelje nalazi se još jedna (obe su u roze boji), na njoj sedim ja zvana:

porodica_na_okupu.jpg

Kopirajter

Kopirajter/ka (copywriter) je osoba koja zna kako da na pravi način predstavi određenu stvar i izazove interesovanje i poverenje čitalaca i korisnika.

U našem jeziku je teško pronaći pravi izraz, ali se od ove osobe traži: da sastavlja dobre slogane, da se jezgrovito izražava u kratkoj formi koja je najtraženija na internetu, da zna kojim rečima će privući, zadržati i pokrenuti čitaoce, dakle, mora imati dobre, zanimljive i kreativne ideje, poznavati auditorijum ili tržište kome se obraća i u detalje biti informisana o temi kojom se bavi.

Sa ovom osobom (to jest sa mnom), mora da se postupa vrlo pažljivo, svaku kritiku shvatam odmah kao napad na svoju ličnost. Kako zašto, pa kad sve moram da znam, ko, gde, kako, zašto, pa dok sve utešim, pa dok sve razumem, pa dok sve rasporedim i u kratkoj formi prenesem, obradim, kome i kako treba, ja jednostavno poludim. Znači, za ovaj posao su potrebni kreativnost i debeli živci. Ponekad i neko kratko piće dobro dođe, smiri srčani mišić, razveže jezik i poveća kreativnost.

U ovom mom poslu mnogo mi pomažu osobe koje sede na dvosedu preko puta:

SEO stručnjaci

SEO stručnjak će omogućiti da sve ovo što napišu bloger i kopirajter dopre do velikog broja čitalaca, jer će učiniti da sajt i tekstovi budu vidljiviji na pretraživačima, odnosno da kada tražite podatke o određenoj temi pretraživač najpre izlista baš određeni sajt.

Naši roditelji (naravno da fikus i ja imamo roditelje, pa nismo s Marsa pali) su naprasno postali SEO stručnjaci. Neverovatno je gde sve oni stignu, uvek znaju gde je koje sniženje, ko je najbolji frizer, kako se pravi najbolja sarma na svetu, kako je najbolje ostaviti zimnicu, šta je najbolje obući da ne ozebeš, kako da popraviš česmu ili kola... Našu malu internet mrežu reklamiraju na svim komšijskim pretraživačima, bilo da nas hvale ili kude, nema ko nije čuo za nas. Ako je sa mnom teško, sa njima je skoro pa nemoguće izaći na kraj. Savet - uvek slušajte SEO stručnjake, najbolje znaju sve o svemu, a i brže će da prođe.

Veb-dizajner i virtuelni asistent su trenutno na putu. Ne mogu sad da pišem o njima, moj ljubljeni fikus se pokrenuo. Upravo me gledaju najlepše crne oči i dok se topim u njegovom pogledu čujem ga kako mi kaže:"Draga, hoćeš li ti ili ja da izvedemo našeg komjuniti menadžera u šetnju?".

Maki - Blogotres

bg.jpg

Naučili smo i vrednost toga da deca treba da trče, igraju se, skaču, odnosno on je prvi član naše porodice koji nikada nije dobio zabranu izlaska napolje. Hoćeš napolje, odlično, može odmah, ma ne moraš ni domaći da radiš, samo izađi malo na vazduh.

Pročitajte još