pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Ivankina šarlota

Piškote, lady fingers, sponge fingers, savoiardi, boudoir, Katzenzunge, kraljevskog su porekla. Moguće je da su ovi biskviti nastali u Italiji, a možda i u jugoistočnoj Francuskoj u 15. veku, na dvoru vojvode od Savoje. Njima je ugošćen sam kralj Francuske. Na italijanskom se zbog toga još uvek zovu savoiardi.

Ništa manje nisu bile otmene ni torte napravljene od njih i vekovima su bile dvorske poslastice. Šarlotu kakvu poznajemo, osmislio je početkom 19. veka francuski kuvar Mari Antoan Karem u čast Šarlote, princeze od Velsa, kćeri kralja Džordža IV. Još nekoliko aristokratkinja sa imenom Šarlota povezuju se sa ovom poslasticom, ne zna se pouzdano kojoj je tačno posvećena.

Bilo kako bilo, ne treba da kvarimo ovu finu poslasticu proizvoljnom pripremom.

Ove godine, odlučila sam da je pripremim sebi za 43. rođendan. Slučajno ili ne, u jedno davno kišno proleće pre trideset godina, pred svoj 13. rođendan, pripremila sam svoju prvu tortu. Bila je to čokoladna šarlota sa rumom, po uputstvu sa kutije piškota.

Šećer je malo krckao, piškote su bile pretvrde, ali se pojela, stariji su me hrabrili da je dobra.

Ovo je moj omiljeni recept za šarlotu. Potiče od drage Beograđanke iz Starog grada. Naučila me je da spremam poslastice i pokazala mi osnove francuske kuhinje, iako sama nije znala da kuva, kuvale su devojke. Iznela bi staru požutelu svesku, a ja sam bila tu, studentkinja sa skromnim kulinarskim iskustvom, spremna da uspomene oživimo.

sarlotatorta.jpg

Sastav:

- 4 manja pakovanja ili 2 dupla pakovanja piškota

- 1 l slatke pavlake za šlag, 1 kašika arome vanile i 6 kašika šećera u prahu

ili 500 g šlaga u prahu pripremljenog sa 500 ml mleka,

- 300 g prepečenih i oljuštenih lešnika, izdrobljenih u avanu ili krupnije seckanih, izdvojiti odmah 50 g za ukrašavanje

- 0,5 l jake zaslađene kafe (sada obično nes, može i sa aparata ili proceđena obična balkanska kafa)

- 50 g ohlađene i izrendane čokolade

- sok i kora jedne pomorandže ili kandirana kora pomorandže

Priprema:

Skuvajte jaku crnu kafu, zasladite je i ohladite je. Izrendajte hladnu čokoladu, pripremite lešnike, iscedite i narendajte koru pomorandže. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i aromom vanile ili šlag sa mlekom. Pola šlaga izdvojite i stavite sa strane, u drugu polovinu umešajte pečene i drobljene lešnike, koru i sok od pomorandže, rendanu čokoladu.

Pripremiti okrugli kalup za tortu od 28 cm, podmazati ga maslacem ili uljem. Obložiti stranice acetatnom folijom po želji, prijanjajućom folijom ili papirom za pečenje. Izmerite koliko vam piškota treba za ogradicu i svaku precizno, na dasci, skratite otprilike za četvrtinu.

Poređajte piškote kao ogradu okolo, ravnom stranom nadole, pošećerenom stranom spolja. Ređajte piškote, kratko namočene, jednom stranom na dno kalupa. Sipajte fil, napravite još dva sloja od natopljenih piškota. Iskoristite i isečene četvrtine biskvita. Zalijte od drugog sloja, kad potrošite fil, čistom slatkom pavlakom ili šlagom.

Stavite u zamrzivač tortu da se stegne, a onda otkopčajte kalup i tako smrznutu prebacite je na poslužavnik. Ukrasite je drobljenim lešnicima, čokoladnom strugotinom ili čime želite.

Nela Janošević - Blogotres

bg.jpg

bg.jpg

Slučajno ili ne, u jedno davno kišno proleće pre trideset godina, pred svoj 13. rođendan, pripremila sam svoju prvu tortu. Bila je to čokoladna šarlota sa rumom, po uputstvu sa kutije piškota.

Pročitajte još