pisite_nam@blogotres.rs

Sa osmehom kroz život

Kad “Crven ban” pocrveni

Tabloidi, seks skandali, rečnik zbog kojih „Crven ban“ može da pocrveni. Toliko nekih užasavajućih i bespotrebnih informacija, a ipak ih gutamo.

“Nekada je sve bilo lepše”, mislim se ja, kao predstavnik one vrste koje veruje u idealno-fenomenalna prohujala sa vihorom vremena. Međutim, u potrazi za blistavim primerima iz tog doba, nabasah na PRAdavna vremena i u njima na priču o Bet Dejvis i Džoan Kraford. I sad se pitam…jesu li ta vremena o kojima pričam ikad postojala? Stvarno, i “Crven ban” je baš davno nastao, a u njemu čitave niske granično prihvatljivog načina izražavanja.

jarac_recnik.jpg

Doduše, postoji razlika, narod je onomad bio mnogo rečitiji i maštovitiji u izražavanju, dok današnje generacije ne umeju ni reči da koriste, samo se “kanale” i stalno su “PREsuper”, sve zaliveno psovkama. Da imaju malo veći fond reči bilo bi možda i interesantno…

Za malu ilustraciju kako je to nekad izgledalo – Beti Dejvis i Džoan Kraford u klinču (najpopularnije glumice u zlatnoj eri Holivuda).

Beti Dejvis

beti_dejvis.jpg

Beti o Džoan

- Da Džoan Kraford gori u plamenu ne bih ni pišala po njoj.

- Ona je spavala sa svakom muškom zvezdom u Metro-Goldvin-Majeru (čuveni filmski studio), sem sa Lesijem.

- Zašto sam tako dobra u glumljenju kučki? Mislim da je zbog toga što nisam kučka. Možda je to razlog što Džoan Kraford uvek glumi dame.

- Ne treba nikad govoriti loše o mrtvima, treba govoriti samo dobro… Džoan Kraford je mrtva. To je dobro.

- Džoan uvek puno plače. Njeni suzni kanali mora da su jako blizu njene bešike (kad je čula da je Džoan Kraford plakala nad njenim filmom Pobeda nad Tamom).

- Najbolje sam se u životu provela kada sam je gurnula niz stepenice u Bebi Džejn(o sceni koja je izbačena iz finalne verzije filma).

- Džoan Kraford – prvi slučaj sifilisa u Holivudu.

Džoan Kraford

dzoan_kraford.jpg

Džoan o Beti

- Beti je morala da se dere svako jutro. Ja sam samo sedela i plela. Isplela sam šal od Holivuda do Malibua (o radu sa Beti na Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?).

- Naravno da mi je ukrala neke od velikih scena. Ali, smešno je što ih je, kada odgledam film iznova, ukrala jer je izgledala kao parodija same sebe, a ja sam i dalje izgledala kao zvezda(o Betinim scenama u Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?).

- Ona ima kult. Ja imam fanove.

- Gospođica Dejvis je uvek sklona prekrivanju dela lica u igranim filmovima. Ona to zove „umetnost”. Drugi bi to nazvali „kamuflažom” – pokriće nedostatka bilo kakve prave lepote.

- Beti će glumiti bilo šta dok god misli da je neko gleda.

- Ona možda ima više Oskara, ali je napravila od sebe sprdnju.

- Naravno da sam čula da je ona navodno glumila mene, ali ne verujem u to. Jeste li videli taj film? To ne mogu nikako biti ja. Beti izgleda tako staro i tako stravično gojazno! (O Beti u filmu Zvezda)

Oštro, zar ne? A sve se dešava pre više od 60 godina. Sve što vidimo već se dogodilo.

Ako baš želite da se svađate, i baš ne želite da birate reči, onda učite od najboljih. Dive Holivuda mogu da vam održe lekciju! Naravno, bolje je da se zaustavite na vreme i da reči koristite za neke lepe stvari.

Pročitajte još