pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Kako ublažiti opekotine od sunca

Radna nedelja je duga i naporna, još kad se udruži sa 35 stepeni u hladu, pa poveže sa gradskim prevozom, kraj joj se ne nazire. Klima je neophodna, ali ni ona ne zna za meru. U prevozu je uglavnom nema uopšte, a u kancelariji je ima ili malo ili previše, zavisi kod koga je daljinski. Nabavila sam i ventilator, za svaki slučaj, ove nove tehnologije umeju da iznenade, a on je pouzdan, nekako prijateljski deluje, a klima sva distancirana. Ovi novi modeli jedva se i čuju, pa stalno moram da gledam da li radi, a ventilatorčić kad zabrunda nema dileme.

U svoj toj nevolji držala me jedino pomisao na vikend i uživanje na mojoj omiljenoj Adi. Toliko sam ga željno iščekivala! Ne dečka, nego - vikend. Imala sam čitav plan u glavi kako ću ga provesti. Prvo duga šetnja, pa kupanje, sedenje u kafiću, onda opet kupanje…

sunce2.jpg

Osvanula subota napokon! Uživanje može da počne. Stvarnost ispade bolja od plana, jer se uključilo dobro društvo i pivo od grejpa i sve bi bilo savršeno da…nije bilo tako jako sunce. Rekordno visoka temperatura, UV indeks juhuuuuu visok i moja svetla put, nisu dobra kombinacija, tako da sam se kući vratila sa dobro prepečenom kožom.

Naravno da je trebalo da koristim kremu sa većim zaštitnim faktorom, stavim i noge ispod suncobrana, naravno, ali sad je kasno i moram da pristupim lečenju. Drugi dan vikenda, umesto na Adi provela sam kod kuće, pa neka vam moja priča posluži za nauk ako se spremate za plažu, a onima koji su prošli slično kao ja, evo dobrog recepta kako da ublaže muke.

Sve radim po proceduri:

1) Prvo treba ohladiti kožu, znači, tuširam se hladnom vodom, namazala sam kiselo mleko po ramenima.

2) Drugi korak - održati vlažnost kože. Mackam se raznoraznim kremama, pijem vodu neprestano, pojela sam više od pola lubenice, treba mi vlaga (ne u kostima nego na koži, hidriram se).

3) Uzela sam i aspirin, za svaki slučaj.

sunce_zastita.jpg

A onda sam pomislila da bi priroda mogla da mi pomogne. Evo jednostavnog recepta za sprečavanje ili lečenje opekotina od sunca.

List hajdučke trave .......... 100 gr

Ulje od kukuruza .............. 1 litar

Priprema: hajdučku travu i ulje kuvajte na vodenoj pari i dobićete izvanredno sredstvo za lečenje crvenila ili opekotina od sunca.

Lekovito ulje od hajdučke trave napravićete tako što ćete cvet preliti maslinovim ili neki drugim kvalitetnim hladno ceđenim uljem i ostaviti da odstoji 5-6 nedelja, taman da imate za narednu sezonu. Postupak je isti kao kada se pravi uljani macerat od kantariona, o čemu smo pisali u tekstu Kantarion - čudesna biljka.

bg.jpg

Bronzani ten da, ali ne po cenu izgorele kože. Koristite sredstva za zaštitu od sunca ili se potrudite i sami napravite preparat koji neguje i čuva vašu kožu.

Pročitajte još