pisite_nam@blogotres.rs

Sa osmehom kroz život

Kantarion - čudesna biljka

Brojne i veoma korisne kozmetičke preparate možete sami napraviti. Uštedećete na taj način novac, a i osetiti šta znači povratak prirodi.

Kantarion cveta tokom celog leta i veoma je rasprostranjen, tako da će vam skoro uvek biti na raspolaganju ako se odlučite za izlet u prirodu. Ponesite makazice da biste lakše sekli i što manje oštetili biljku.

Nemojte se iznenaditi ako na dlanu posle branja kantariona vidite ljubičaste tačkice, takvu boju ostavlja. Biljke uvek berite po sunčanom danu, kada se osuše od rose, a odlažite ih u papirne kese, nikako u najlonske.

Kantarion može da se koristi kao čaj, da se od njega pravi ulje ili tinktura sa alkoholom. Ovoga puta upoznajemo vas sa njegovom ulogom u kozmetici, jer je izuzetan saveznik u borbi protiv povreda, upala, za negu lica, lečenje akni i odstranjivanje fleka, što će nam biti posebno važno sad posle letnjih meseci, jer je koža bila izložena suncu.

Kantarion_1.jpg

Kantarionovo ulje

Ubrane biljčice ostavite da se malo prosuše preko noći, pa sutradan pažljivo odvojite cvetiće i listove, jer ćemo samo njih koristiti. Od svih recepata na koje sam naišla, odlučila sam se za onaj koji ne meri gramažu, uostalom, kako su naše bake bez kuhunjskih vagica sve savršeno pripremale.

Dakle, staklena tegla se do 3/4 napuni kantarionom, a onda se dospe ulje, i to što kvalitetnije. Najbolje je maslinovo ulje, mada je i hladno ceđeno suncokretovo odličan izbor, bitno je da nije rafinisano. Tegla se zatvori i odloži na suvo mesto, gde će stajati narednih 6-7 nedelja. Povremeno smesu treba lagano protresti, da se sastojci bolje mešaju. Svaki mir treba s vremena na vreme razdrmati, tek tada se postižu pravi rezultati.

Ako ga sada stavite, lekovito ulje će taman sazreti tokom prvih jesenjih dana, što je dobro, jer posle njegove upotrebe te delove kože treba zaštititi od sunca.

Nakon ovog perioda ulje se procedi kroz gazu i dobili ste veoma kvalitetan prirodni melem, crvenkaste boje, koji pomaže bukvalno od glave do pete. Čuvajte ga u staklenoj boci ili teglici. Kantarion će umornom licu vratiti svežinu, sprečiti nastanak novih i ublažiti postojeće bore.

Brana - Blogotres

kantarion2.jpg

bg.jpg

Od svih recepata na koje sam naišla, odlučila sam se za onaj koji ne meri gramažu, uostalom, kako su naše bake bez kuhunjskih vagica sve savršeno pripremale.

Pročitajte još