pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Kolač od šargarepe

Zanimajući se za kuvanje četvrt veka, skupila sam malu kulinarsku biblioteku. Jedna polica za knjige tome je posvećena. Ima tu svega, od požutelog Patinog kuvara koji je baba ponela u miraz (govorila je da su joj to spakovali jer je, razmaženu, nisu naučili da kuva, iako je bila stara devojka za seoske pojmove), do omiljenog kineskog kuvara na srpski način, poslastičarskih priručnika na francuskom, do brojnih kulinarskih časopisa koje sam skupljala godinama... Internet i kulinarski tv kanali su to učenje ubrzali.

Najvažnija je ipak ostala crvena sveska u tvrdom povezu u koju sam ranih 90-ih, kada sam sa radošću otkrivala svoj najtrajniji hobi, prepisala recepte iz svog detinjstva. Kao naročita preporuka, gotovo kao zvezdica iznad, u njoj su imena dragih žena od kojih sam dobila isproban i siguran recept.

Osim maminih pita, štrudla i kolača, tu su i ovi naslovi: Ljiljanina torta od višanja, tetka Milenkine štangle od oraha i reform torta sa lešnicima, strina Nadini karamel trouglovi i voćna torta od jagoda, teta Brankina mađarica i torta od parenih oraha, Snežina doboš torta i princes krofne, Ivankina šarlota sa kafom i pečenim lešnicima, Bisini suvi kolačići od maslaca, teta Veričine puter kifle i posne vanilice, Natašini čupavci, Dacina štrudla sa makom i praline sa višnjama, Milenin nugat kolač, Barbarin kasato, torta od pet jaja moje drage strine Vere koja je živela u Parizu i pamtiću je po blagosti i lepoti, i onoj zlatnoj detelini za sreću koju mi je poklonila kada sam imala dva meseca i još uvek je nosim...

kolac_sargarepa.jpg

I među tim našim imenima, jedno drugačije i recept koji sam dobila 1992.

Od Hajdi. Švajcarski uskršnji kolač od šargarepe.

Sada znam da nije švajcarski, nego poznat širom sveta, a malo složeniji carrot cake klasik je američkog poslastičarstva. Meni je ovaj jednostavni recept dobijen od Švajcarkinje inteligentnih plavih očiju koja je završila školu za domaćice, a francuski govorila bolje od mene, omiljen. Decenijama se sprema u našoj kući. Leti ga možete pripremati i sa tikvicama, još je sočniji.

Mene će uvek podsećati na detinjstvo i knjige o plavokosoj Hajdi, Petru i Klari...

I na jedno avgustovsko veče u mojoj mladosti, kada smo sa švajcarskim prijateljima slavili njihov Dan državnosti, a ja videla najlepši vatromet ikada. Da, baš je sve izgledalo kao u Hobitonu.

Pripremala, pisala i fotografisala: Nela Janošević

carrot_cake_sargarepa.jpg

bg.jpg

Recept

Sastav:

5 jaja

250 g šećera

250 g strugane šargarepe

250 g mlevenih sirovih lešnika (mogu i orasi ili bademi)

1 limun

80 g brašna (4-5 kašika)

pola kesice praška za pecivo

1 vanilin šećer

prstohvat soli

Priprema:

Izmešati suve sastojke: brašno, lešnike i prašak za pecivo. Šargarepu sitno izrendati ili potpuno usitniti u aparatu za seckanje. Izrendati koru limuna i iscediti ga. Ako je mali, sipati sav sok, za veći, samo polovinu. Belanca umutiti sa prstohvatom soli. Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati u njih suve sastojke, limun (i sok i koru) i šargarepu koju je neophodno iscediti od soka rukama. Na kraju lagano umešati belanca u dva navrata. Peći 40 do 50 minuta na 175 stepeni na namašćenom papiru za pečenje. Možete ga posuti šećerom u prahu ili šećernom glazurom, od prah šećera i limunovog soka. Ja sam koristila uobičajenu dekoraciju za carrot cake. Premazala sam ga ugrejanim džemom od pomorandže, a stranice oblepila pečenim bademima koji su mi preostali od uskršnjih sitnih kolača. Badem se najpre potopi u provrelu vodu i oljušti, a peče se specifično, na malo ulja, tako bude ukusniji i hrskaviji.

Šargarepe sam napravila od ratluka od limuna, šećera u prahu i po nekoliko kašičica soka koji su pustile šargarepe, soka od malina i kurkume. Tako su veoma ukusne i zdrave. Ako pređete preko njih vlažnim prstom, postaće glazirane, što nije neophodno. Neglazirane su prirodnije. Lišće im je od ruzmarina.

Prelila sam kolač šlagom od kisele pavlake. Razmutite je viljuškom, dodate šećer u prahu i ekstrakt vanile i mutite je dok se ne usjaji. Dovoljna vam je jedna čaša pavlake. Možete napraviti i namaz od krem sira, kao za američki carrot cake. Ali...u zemlji satova i čokolade naučila sam da cenim jednostavnost i skromnost.

Pročitajte još