pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Kolač za nesanicu

Rogač - zdrava zamena za kakao

Rogač je zimzelena mediteranska biljka iz porodice boba. Ima jestive smeđe mahune i semenje. Od mahuna se sušenjem, prženjem i mlevenjem dobija brašno od rogača. Zdrava je zamena za kakao i obiluje vitaminima i mineralima. Može služiti kao zaslađivač i zamena za kafu, koristi se u pripremi sirovih poslastica, ali se može i peći. Uzgaja se milenijumima i bio je na Mediteranu ono što i kakao u Srednjoj Americi. Obe biljke povezuje još jedna zajednička namena sem kulinarske. Zrna kakaa bila su sredstvo plaćanja. Semenke rogača služile su za merenje zlata i dragog kamenja, a reč 'karat' kao merna jedinica za procenu ovih dragocenosti vodi poreklo od starogrčke reči za rogač.

kolac_deca.jpg

Recept koji vam predlažem prilagođen je recept sa starog pakovanja mlevenog rogača. Kada sam ga prvi put kupila, nisam još znala šta bih tačno sa njim. Kolač me je dobrim ukusom iznenadio, pa se u raznim varijantama spremao mnogo puta i proveren je. Isproban je bez voća i sa raznim voćem, ali sa malinama je spoj najbolji. Deca ga naročito vole, to nam je omiljeni dečiji recept.

Ovaj put sam ga pripremila u obliku srcolikih minjona, ali to nije neophodno. Dovoljno je preliti ga glazurom i iseći na kocke.

Čaša koju ja koristim je ona za jogurt od 180 ml koju prepunim taman toliko da ispadne 200 ml.

Lako se meri, lako priprema, a mikser ne morate ni uključiti. Što je dobro, ako nesanicu rešavate spremanjem kolača, kao ja. Obične sastojke, kao i uvek, možete zameniti zdravijim.

Boje koje sam koristila u izradi minjona su prirodne. Kurkuma, kakao i sok od maline.

kolac_maline.jpg

Recept

Sastav:

3 jaja, 1 čaša (2 dcl) šećera, 1 čaša mleka ili jogurta, 1 čaša ulja, 1 čaša mlevenog rogača, 2 čaše brašna, 1 kašika kakaa (nije neophodno), 1 kašika praška za pecivo, pola kašičice sode bikarbone, 1 vanilin šećer, 3 kašike džema, 300 g svežih ili smrznutih malina.

Priprema:

Izmešajte ravnomerno sve suve sastojke, rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Umutite jaja lagano žicom, pa dodajte šećer i vanilin šećer, još malo mutite, ulijte ulje i nastavite mućenje, na kraju dodajte i mleko. Izmešajte vlažne i suve sastojke, razredite masu džemom. Pecite u srednjem plehu, razlijte masu na 1,5cm debljine. Odozgo naređajte maline. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15 minuta. Topao kolač premažite džemom i prelijte čokoladnom glazurom.

Najviše volim glazuru sa malo slatke pavlake ili onu sa puterom, ali možete je pripremiti i sa uljem.

kolaci_srce.jpg

Pripremala, pisala i fotografisala:

Nela Janošević

Deca ga naročito vole, to nam je omiljeni dečiji recept.

Pročitajte još