pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Najbolja vina na stolu

U Beogradu se probao Brut Premier Magnum – potvrđeno najbolji šampanjac na svetu

Na poziv moje dobre prijateljice slučajno sam se našla na jednom od najprestižnijih događaja koji slave vino – WINE MART-u, u salonu „BMW Delta Motors“ u Beogradu.

Zbog ogromne gužve, ali i velikog broja izlagača, nismo uspele, a ni mogle da probamo sva vina koja smo želele, ali smo uživale u jedinstvenoj atmosferi, razgovoru sa proizvođačima vrhunskih vina i destilata i najboljim somelijerima, koji su bili tu za sva dodatna pitanja i pojašnjenja.

vina_4.jpg

Poseban ekskluzivitet je bio najbolji šampanjac na svetu – Brut Premier Magnum, zatim engleski džin Juni93, konjaci destilerijeTesseron i poznata francuska i italijanska vina iz regije Bordo i iz Toskane. Na salonu se predstavilo i više od dvadeset domaćih i regionalnih vinarija.

Posetioci su tako uživali u najboljim vinima Srbije, poput onih iz sela Tamnič iz vinarije Matalj, onima iz renomiranih vinskih kuća: Kovačević, Aleksandrović, Radovanović, ili vinima koja se proizvode u manastiru Hilandar, koja odlikuje bogat i kompleksan ukus.

vina_3.jpg

Kao neko ko voli vino, ali nije neki poznavalac, uživala sam posmatrajući prave hedoniste i znalce kako mirišu, vrte čašu i probaju tu božansku tekućinu, praveći, kako kažu, vir u ustima, da bi osetili sve note spojene znalački u flaši vina. Bez ustezanja sam probala i ja, ponekad ne osećajući sve te arome koje oni pominju, ali hrabra u odluci da uživam u trenutku. I zaista jesam, dala sam šansu čak i onim „težim“ kategorijama, koje ostavljaju rezak ukus u ustima i od kojih vam se zavrti u glavi. Ta su najbolja :)

vina _1.jpg

WINE MART nije bio samo prilika da se vina probaju, već i da se nešto nauči. Saznala sam, na primer, da se u Srbiji vinogradi prostiru na više od 22.000 hektara. Projektom Vinski putevi Srbije utvrđeno je 8 vinskih oaza i 9 vinskih regija sa 140 vinarija, a u registar upisano 340 proizvođača. Samo u 2017. godini izvezeno je neverovatnih 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra, što govori o tome da vinski turizam za Srbiju može da bude veoma značajan pokretač privrede. Treba pomenuti i da je Beograd, pored Beča, jedini glavni evropski grad koji ima svoje vino i vinograde sa zaštićenim geografskim poreklom.

Na salonu WINE MART probala se i vrhunska rakija sa ovih prostora, a s obzirom da su organizatori najavili još spektakularniji događaj za sledeći put, ova manifestacija je već zabeležena u kalendaru.

Jelena Bajević                                                            

U Beogradu se probao Brut Premier Magnum – potvrđeno najbolji šampanjac na svetu

Pročitajte još