pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Opasnost duge dijete

Dijeta - mučenje ili gubitak težine, odlučite sami

Svi smo različiti, samim tim i potrebe su nam drugačije. Ono što je dobro za mene ne mora da bude dobro i za vas. Ove maksime odnose se na sve u životu, pa i na dijetu. Jedna ista dijeta može kod dve osobe imati sasvim drugačije efekte.

Neko voli keto, neko atkins, hrono, drugima prija biljna ishrana, paleo, itd. Šta god da izabrete - najbitnije je da budete u kalorijskom deficitu da biste gubili telesne masti.

U stvari, najvažnije je da vi budete zdravi i da vaš organizam nesmetano funkcioniše, a to će biti moguće samo ako uz dobar izbor dijete koja vama odgovara, pravilno procenitei koliko dugo možete da je držite.

pametna_dijeta.jpg

Ukoliko ste na dijeti duži vremenski period, organizam će se adaptirati na nizak kalorijski unos i preći u ‘borbu za opstanak’, usled čega može doći do raznih poremećaja, kao što su:hormonski disbalans, izostanak menstrualnog ciklusa, anksioznost/depresija, poremećaj spavanja, opsesivno razmišljanje o hrani, prejedanje, težak oporavak od treninga i bilo kakve fizičke aktivnosti, nizak nivo energije, povećan stres,…

U zavisnosti od toga koliki je vaš dnevni deficit, do negativnih adaptacija može doći već nakon 5 do 7 nedelja, zato je pametna dijeta najbolji izbor, kao i povremeni prekidi dijete.

Nemojte živeti na dijeti, tj. povremeno budite u blagom plusu, ali takođe održite i tih dana balans u ishrani i suzdržite se od prekomernog unošenja kalorija.

Ako postoji plan, program i periodizacija, ništa nije nemoguće. Jednom rečju - balans!

Aleksandra Cvijović

pratite na Instagramu https://www.instagram.com/sandrafitzivot/

Pročitajte i
Zbogom dijeto pravilnom pripremom hrane do vitke linije

bg.jpg

bg.jpg

Pročitajte još