pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Paprene urme za zaljubljene i one koji bi to ponovo

Prizovite pravi doživljaj...

Nisam ljubitelj preslatkih slatkiša, a ni ljubavnog kiča za Dan zaljubljenih, svih onih crvenih srca i ruža koje bukte posvuda, u čast uvezenog Svetog Valentina ili domaćeg Svetog Trifuna. Ali kad običaj zavlada, više ga ne vredi ignorisati.

Ljubav i jeste nešto što treba slaviti, samo neka iskrenost zameni formu.

Ovaj put, predlažem vam dve vrste punjenih urmi, sa slanim i slatkim punjenjem. Oba recepta spremaju se brzo, za pola sata. Jer ne treba da ste za Dan zaljubljenih zarozani i ceo dan u kuhinji. Nego lepi, odmorni, blistave kose, namirisani...

Zapalite nekoliko mirišljavih sveća, pripremite punjene urme i ukrasite ih laticama ruža, a nije zgoreg ni neki mus od gorke čokolade ili domaće ljutkaste praline sa višnjevačom, što su recepti koje ću tek ispisati...

Pustite da obe vrste urmi odstoje nekoliko sati u frižideru, da se spoje svi ukusi u jednu celinu, kao dugo očekivana ljubav. Taman dok se ne doterate. Poslužite ih uz neko lagano desertno vino.

Ako ste sami, prizovite pravi doživljaj. A ako niste, dozvolite onom koga volite da proba ove paprene urme koje bude sva čula. I prave stvari - doživite.

punjene_urme.jpg

Prvi recept

Sastav:

15 urmi koje nisu kandirane

15 četvrtina oraha

3 kašike mekog kozjeg sira

3 polovine sušenog paradajza u maslinovom ulju

so, malo bibera

jedna čili papričica

kašika meda

2 kapi čili sosa, ako volite ljuće

majčina dušica

Priprema: Urme očistite od koštica i prepolovite. Sušeni paradajz i čili papričicu iseckajte na kockice. Kockice papričice izmešajte sa medom, dodajte dve kapi čili sosa i preliv ostavite sa strane. Sušeni paradajz izmešajte sa kozjim sirom, posolite i blago pobiberite i filujte urme. U svaku stavite četvrtinu oraha. Po želji, služite preliveno čili paprikom u medu i sve pospite majčinom dušicom.

urme_cokolada.jpg

Drugi recept

Drugi recept je modifikovan iz ajurvede, te drevne indijske prakse lečenja. Na internetu možete naći brojne njegove varijante. Kažu da greje krv, održava stabilan nivo glukoze, pomaže da se održi vitkost, stimuliše varenje i cirkulaciju, deluje kao afrodizijak.

Naletela sam na njega kada sam tražila novi recept, jer onaj naš, sa filom od keksa i oraha i preliven čokoladom, ne volim. Previše toga odjednom. Nije intenzivan na dobar način.

I ovaj recept je moja modifikacija. Spremila sam ga po priloženom receptu, probala prvu urmu i mom nepcu je nešto nedostajalo. Naravno, oporost. Gorka i kiselkasta nota da uravnoteži ljuto i slatko. Uz dodatak ovih gorkastih aromatičnih plodova i meda, bio mi je pun pogodak, a još zdraviji. I čemu nepečeni tvrdi bademi pored naših mekih i krckavih oraha?

Sastav:

15 urmi koje nisu kandirane

3 pune supene kašike u avanu drobljenih ili seckanih oraha

2 pune kašike svežeg, oljuštenog, na sitne kockice iseckanog đumbira

3 sa korom na kockice iseckanih kumkvata, očišćenih od semenki

2 kašike meda

2 kašike vode, prstohvat soli

Priprema: Orahe iseckajte ili izdrobite u avanu. Dajte prednost avanu, tako će biti ukusniji, jer će otpustiti aromatično ulje i lepše zamirisati.Iseckani đumbir izmešajte sa seckanim kumkvatom i sokom koji je pustio, dodajte još 2 kašike vode i dinstajte sve 5 minuta na srednjoj temperaturi, dok ne ispari sok. Izmaknite i dodajte 2 kašike meda. Pospite prstohvatom soli. Dodajte drobljene orahe. Urme očistite, prepolovite i punite ovom smesom.

recept_urme.jpg

Ukrasite ih po želji štrafticama od domaćeg fondana ili bele čokolade u koju možete zbog boje kapnuti par kapi soka od maline, višnje ili cvekle, ili dodati kurkumu ako hoćete žutu boju. Mada su sasvim lepe i prirodne.

Veštačke boje izbegnite kad god možete.

Uz ova dva, mislim da bi bila zanimljiva punjenja od tahinija, kikiriki putera ili maskarpone sira sa kandiranom korom i likerom od pomorandže. Urme punjene sirom čak obmotavaju slaninom i griluju ih. Ali te kuhinjske oglede ću tek izvesti.

Pripremala i fotografisala: Nela Janošević

Zapalite nekoliko mirišljavih sveća, pripremite punjene urme i ukrasite ih laticama ruža, a nije zgoreg ni neki mus od gorke čokolade ili domaće ljutkaste praline sa višnjevačom, što su recepti koje ću tek ispisati...

Pustite da obe vrste urmi odstoje nekoliko sati u frižideru, da se spoje svi ukusi u jednu celinu, kao dugo očekivana ljubav. Taman dok se ne doterate. Poslužite ih uz neko lagano desertno vino.

Ako ste sami, prizovite pravi doživljaj. A ako niste, dozvolite onom koga volite da proba ove paprene urme koje bude sva čula. I prave stvari - doživite.

Pročitajte još