pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

PRAVI IZBOR POSUĐA

U čemu ne treba držati niti peći hranu?

Birajte posuđe koje se ne menja prilikom spremanja hrane

Na tržištu se, danas mogu naći najraznovrsniji materijali i posuđe u kojem je možda i opasno držati ili peći hranu, zbog materija koje, prilikom promena tempertaure, dospevaju u hranu. Neki materijali menjaju sastav, drugi se oštećuju ili otpuštaju kancerogene materije u namirnice koje jedemo.

Činjenica je da, prilikom izbora posuđa u kojem držimo, kuvamo ili pečemo hranu, treba biti veoma mudar, isto koliko prilikom kupovine namirnica. Ako već biramo zdraviju hranu, važno je da s tim uskladimo i način pripreme hrane i posuđe za pripremu, jer izbor namirnica je tek pola posla do zdravog obroka!

posuđe.jpg

Da li biste „ručali“ delove posuđa?

Za čuvanje, kuvanje ili pečenje hrane koristimo raznovrsne materijale i posuđa različitog kvaliteta.  Činjenica je da nisu svi materijali termostabilni niti podjednako dobri za hranu. Plastika, na primer loše utiče na hormone, papir je dobar, a aluminijum štetan. Rupa na posuđu i izgrebani teflon tiganji su mnogo opasniji nego što mislite! Zamislite šta se sve uđe u vaš obrok, ako se ošteti tiganj ili deformiše šerpa u kojoj spremate jelo? Ako brinete o zdravlju svojih najbližih, trebalo bi da izbacite posuđe lošeg kvaliteta. To je posuđe koje nije postojano, termostabilno, niti dugotrajno.

tiganji.jpg

Bez plastike, aluminijumskih folija, kesa…

Preko posuđa lošeg kvaliteta premazuju se raznim bojama i emulzijama, kako bi izgledalo bolje nego što jeste. U svakom slučaju, birajte što deblje i teže posuđe. Izbegavajte  posuđe koje je lepljeno, kaljeno ili premazivano bojama.

Isto važi i za materijale za čuvanje hrane. Aluminijum folije su veoma opasne za držanje i čuvanje namirnica. Plastične kese ne treba držati u frižideru, jer se u njima stvara vlaga od hrane i hrana brže truli. Najbolje je da koristite staklene posude ili vakum posude od stakla. Namirnice koje ne trebe držati u frižideru, stavite u ostavu ili na tamnija mesta, držite ih u staklenim posudama i na konstantnoj temperaturi.

frižider.jpg

Još interesantnih tekstova očekuje vas na portalu

http://www.evaija.com

prilikom izbora posuđa u kojem držimo, kuvamo ili pečemo hranu, treba biti veoma mudar, isto koliko prilikom kupovine namirnica

Pročitajte još