pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Sok od lekovitog bilja

Priprema domaćih sokova ne mora da bude rezervisana samo za ozbiljne domaćice. Postoje načini pripravljanja sokova koji su lagani, pa samim tim dostupni svima, čak i deci, kod koje se na ovaj način mogu razviti dobre i zdrave navike.

Želim sa vama da podelim jedan recept koji se meni posebno dopada, jer je sasvim prirodan, bez kuvanja, količinu šećera određujete sami, odnosno ne morate ni da ga stavite ukoliko ne želite. Ne može biti jednostavnije.

sok_lekovito_bilje.jpg

S obzirom da mnogo volim lekovito i aromatično bilje, logično se nametnulo da će ono biti glavni sastojak ovog napitka, mada sam sličan princip primenila i na sok od drenjina i pobrala sve same pohvale.

Koristila sam mešavinu matičnjaka, nane i majčine dušice, uz sasvim malo lavande, jer ima izrazito jaku aromu, pa prevlada ostale trave. Dok je cvetala zova dodavala sam i njene cvetove, kao što se može videti na fotografiji.

prirodni_sok.jpg

Naravno, za sok će biti dovoljna i samo jedna vrsta biljke, recimo cvet bagrema, koji ima izuzetan ukus i miris, mada se najčešće koristi nana, jer je najdostupnija. Ipak, svaka šetnja po prirodi, pod uslovom da je prostor čist i nezagađen, obezbediće vam sastojke za ovaj sok.

Bitno je znati da se biljke beru po suvom vremenu, kada sunce osuši rosu sa njih,tada su najlekovitije. Berite ih pažljivo, zahvalite im se i izvinite na smetnji. Odlažite ih uvek u papirne kese, da se ne bi potparile i ukvasile.

Pre pripreme operite listiće i iskidajte ih što sitnije, da lakše otpuste svoje lekovite sastojke u vodu. Ako pravite sok od zove ili cveta bagrema nema potrebe za pranjem i seckanjem, ovde je polen najbitniji. Tako pripremljene biljke prelijte hladnom vodom, malo ih izgnječite i promešajte.

domaci_sok.jpg

Domaći sok priprema

Teško se uklapam u bilo kakve kalupe, a tek u ove iz recepata - nikako, pa ne mogu da vam kažem koliko je tačno potrebno listova, grančica, cvetova, otprilike stavim tri pune šake biljaka na 5 litara vode. Poklopite šerpu i ostavite da odstoji 24 sata (ili kraće ako je baš velika vrućina), povremeno promešajte i gnječite biljčice da bi što više svog prirodnog leka otpustile u vodu.

Sutradan procedite sok, najbolje kroz gazu. Dodajte dva-tri isceđena limuna i šećera koliko mislite da treba, mada je bolje da neposredno pre konzumacije zasladite ovaj napitak medom. Primetila sam da je sok sa nanom, matičnjakom i majčinom dušicom većini jedan od omiljenih, a mislim da pored odličnog ukusa uticaja ima i blago umirujuće dejstvo koje izaziva kombinacija ovih biljaka.

Ovako napravljen sok, koji je u stvari poput limunade, samo mnogo bogatiji, ne može dugo da stoji u frižideru, pa ga stavite u zamrivač. Videćete kako je lepo kada vas usred zime ugreje miris lekovitog livadskog bilja.

Uživajte u letu i njegovim darovima! Živeli!

Brana - Blogotres

Pročitajte još