pisite_nam@blogotres.rs

Ljudi oko nas

Srbija ima čime da se ponosi!

Radujemo se svakom novom uspehu naših vrhunskih sportista ili mladih matematičara koji nižu odličja sa svetskih takmičenja.

matematičari.jpg

Ovih dana stižu nove lepe vesti:)

Čuveni Simfonijski orkestar BBC prvi put je izveo delo srpskog kompozitora. Reč je o kompoziciji „Konji Svetog Marka”, naše Isidore Žebeljan koja je jedna od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film.

Koncert na kojem je izvedena kompozicija održan je u Dvorani "Meida Vejl", a publika će ceo snimak moći da čuje 8. marta u okviru programa BBC Radio 3. Inače, “Konji Svetog Marka” su jedna od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu i to u Italiji, Češkoj, Švedskoj, Nemačkoj, Srbiji i svim zemljama regiona, a sada i u Velikoj Britaniji.

Isidora Žebeljan.jpg

Da je muzika Isidore Žebeljan internacionalno priznata dokazuju i mnoge nagrade koje je dobila za različita ostvarenja. Komponovala je muziku za više od trideset pozorišnih predstava i za to joj je tri puta dodeljena Sterijina nagrada. Ono što je interesantno jeste da je radila i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove Dom za vešanje, Arizona Dream, Podzemlje (u režiji Emira Kusturice)…

Poslušajte!

Pročitajte još