pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Strah od voća

Kada je u pitanju zdrava ishrana, svakodnevno stižu novi trendovi. Nešto što do juče nije bilo bitno, odjednom postaje najnoviji hit o kome svi pričaju i nastupa potpuna pomama. Naravno, s obzirom da nauka neverovatno brzo napreduje, tu ima mnogo veoma korisnih informacija, ali sa druge strane ima i onih koje nisu u potpunosti dokazane i proverene, pa samim tim predstavljaju opasnost za zdravlje. Ima i mnogo pomodarstva u ovom polju, čiji uticaj nije bezazlen, jer može često da škodi zdravlju i ugrozi ljude na mnogo dubljem nivou.

banane.jpg

Jedan od takvih trendova je uverenje da nam voće šteti ako se previše konzumira i saveti da treba pojesti najviše dve voćke dnevno. Ide se čak toliko daleko da se savetuje onima koji žele fit telo da voće izbace iz ishrane jer sadrži mnogo šećera. Svako ko odluči da ne jede voće već je mnogo naštetio sebi i svom zdravlju.

jabuka.jpg

Ovaj trend potiče od velike zablude da su svi šećeri isti i da je šećer iz voća apsolutno isti kao i rafinisani šećer i visokofruktozni kukuruzni sirup, što naravno nikako ne može biti istina. Šećeri koji se nalaze u voću, tj. prirodna fruktoza i glukoza, znatno se razlikuju od prerađenog šećera, jer su vezani za antioksidanse, vitamine i minerale. Voće sadrži 'živu' vodu, pa hidrira i hrani naš organizam na ćelijskom nivou.

limun.jpg

Lako je probavljivo i sadrži veliki broj vlakana, zbog čega je melem za digestivni sistem, a takođe je super hrana za imuni sistem. Pored svega, znajte da je glukoza osnovna hrana za naš mozak.
Stoga se ne bojte i slobodno uživajte sa milinom u svakom voćnom zalogaju!

Aleksandra Cvijović / pratite je na instagramu https://www.instagram.com/sandrafitzivot/

Svako ko odluči da ne jede voće već je mnogo naštetio sebi i svom zdravlju.

Pročitajte još