pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Tuga u srcu ili melanholija ni zbog čega

TUGA U SRCU ili melanholija ni zbog čega, odnosno ZALJUBLJENOSTI moja pređi na drugoga

Srce je jedan od organa koji radi neprekidno, i kada smo budni i kada sanjamo neumorno radi. Da bi se predupredile bolesti koje mogu da mu naškode, potrebna je umerenost u svemu i ono što se zove zdrav život.

A šta da radimo sa tugom u srcu. U koju to kategoriju spada, koja vrsta umerenosti je potrebna da bi je izbegli. Bojim se da nema pravog odgovora za to, bojim se da ako bi i našli taj odgovor da bi se ljudski rod lišio najlepših pesama, stihova, reči i dela koji su nastali kao posledice tuge u srcu.

srce01.jpg

Jedna od “bolesti” koja nam može zahvatiti srce je i zaljubljenost. Onaj divni moment kada najzad naučimo da hodamo 10.000 milja iznad zemlje, kada nam se otvori ceo jedan spektar boja koje do tad nismo videli ili kada postanemo totalno gluvi i slepi (niti čujem ko šta priča niti vidim gde hodam). Nažalost, ta prva prijatna faza kratko traje, brzo prolazi, i ako iz zaljubljenosti ne pređete u ljubav dolazi do famozne TUGE U SRCU.

Odjednom otkrijete da je ona divna osoba zbog koje ste igrali po kiši, zapravo jedna namćorasta blesa, jedno sebično stvorenje, koje ne zna šta je za njega najbolje, i koje, avaj, nikako da shvati da joj je život zapravo počeo sa vama. Dobro, karikiram, ali tako nekako izgleda otprilike. I počinje njeno veličanstvo patnja. Sa svim usponima i padovima u raspoloženju, od histerije do melanholije za 5 sekundi (kao da imamo vorp pogon sa 6 svetlosnih brzina).

sece02.jpg

Ako mene neko pita

(naravno da me niko ništa ne pita, ali kad me je to sprečilo)

Iz mog iskustva, ne odbacujte ovu tugu olako, ne igrajte se bespotrebno. Niste tužni zato što je osoba koja je predmet vaše patnje toliko superiorna i neponovljiva, tužni ste što (pogrešno) mislite da ste doživeli neuspeh. Neuspeh bi bio samo ako niste iz te priče ništa shvatili, a trebalo bi, da naučite ko vam treba u životu, a ko ne, da li umete da se zauzmete za sebe same, da stanete iza svojih reči, koliko daleko možete ići sa kompromisima, da li umete da kažete i da i ne. Tuga će vam reći sve što treba da znate o sebi i o osobama koje puštate u svoj život. Bez nje napretka vam nema, ostaćete večno zarobljeni u priči o Pepeljugi.

srce03.jpg

I budite zahvalni, zahvalni jer ste doživeli zaljubljenost, budite zahvalni što ste naučili nešto o sebi i o drugim ljudima. Naučite da možete samo sebe da menjate ne i čitav svet oko sebe. Naučite da volite, zaljubljenost ostavite klincima, pesnicima, umetnicima, samo oni umeju sa njom da žive i uživaju.

Ne diraj mi srce, da ti ne bi pamet pomutila.

Pročitajte još