pisite_nam@blogotres.rs

Sa osmehom kroz život

U Gospodar Jevremovoj posle pet

Tmurno beogradsko predvečerje... Nema veze, volim sva beogradska predvečerja, pa i ova tmurna. Sedim u bašti "svog" kafića u Jevremovoj, osvrćem se oko sebe - nigde nikog.

"Dobro je", pomislih i počeh da skidam zavoj sa ruke.
"Nije valjda da morate sami sebi ubrizgavati?", čujem tih, pristojan glas. Podigoh pogled - na kapiji do kafea stoji elegantan stariji gospodin sa kačketom malo nakrivo i u "Montgomeri" mantilu.

"A, ne gospodine, hvala Bogu - ne", odgovorih skroz zbunjen. "Bilo mi vreme da dam krv, pa svratio do Svetog Save"...

"Dobro je",odgovori gospodin sa blagim smeškom,"i izgledate kao neko ko daje krv, mislim izgledate zdravo".

"Hvala lepo",odgovorih i nasmejah se, "isto kao i vi".

"E, nažalost, nije baš tako, nedavno sam imao infarkt",odgovori on, sa spontanom namerom da započne razgovor. " Učinio sam malo veći napor podigavši knjige koje treba da odnesem svom antikvaru i eto... bol u grudima i desilo se. Sva sreća uspeo sam da dozovem ćerku, lekari su brzo odreagovali i sve se dobro završilo. A, znate, imam puno knjiga", prišao mi je polako.

jevremova_ulica.jpg

Izrazih žaljenje zbog nemile situacije i ponudih ga da sedne. U prvi mah je odbio, no na moje blago insistiranje je pristao. Upoznasmo se, pitah ga za godine - profesor pozorišne režije u penziji, godište 1933… I tako krenusmo u predivan razgovor o pozorištu, filmu, režiji, glumcima, rediteljima, knjigama. Beše mu drago što sam se setio nekih njemu dragih.

Prolazio je svet Jevremovom ulicom, a profesor i ja smo zaneseni razgovarali - on profesionalno, a ja amaterski i laički. "Slučajno" sam saznao mnogo lepih stvari. Proteklo je više od sata, ja mu se izvinih jer je bilo vreme za probu naše amaterske predstave, na šta on odgovori da je i njemu vreme da ide i da, ako nemam ništa protiv,uzmem njegov broj telefona, pa bi mi dao neke knjige da prelistam.

"Samo, molim vas, nemojte zvati između tri i pet".
"Naravno", odgovorih, "to i nije vreme kada se zove".

Miloš

bg.jpg

bg.jpg

Gospodar Jevremova ulica nosi ime jednog od najznačajnijih gradonačelnika Beograda, tada sa ta funkcija zvala gubernator varoši beogradske. Gubernator je bio od 1831. do 1842. godine.

Pročitajte još