pisite_nam@blogotres.rs

Kuvajte sa nama

Zašto gledam 24 Kitchen, a nikad nisam ništa od toga napravila

Retko gledam TV, iako mi je to nekako uvek bilo, što bismo rekli, u opisu posla. Trebalo bi da me sve vesti interesuju, a ja ustvari, vrlo svesno, već petnaest godina selektujem informacije. Naravno, nikada ne bih priznala to i uvek imam mišljenje o skoro svakoj temi. Sva sreća, nikad mi nije bio problem da pričam.

Čini mi se da tu sposobnost imaju i svi ovi kuvari na TV-u. Posebno naši, valjda ih bolje razumem, pa osetim koliko sporo teče vreme dok oni nešto spremaju, a nemaju nekog posebnog iskustva da to potkrepe životnom situacijom ili nekim fantastičnim savetom.

kuhinja_prva.jpg

E, baš ti saveti! Čini mi se da je to osnovni razlog zašto volim da gledam emisije o kuvanju. Naravno, i sve te lepe slike od kojih ti pođe voda na usta, a i divljenje za izuzetnu veštinu spremanja fantastične hrane. Jedino što ja iz iskustva znam da na televiziji sve mora da bude lepo i fantastično, pa bih volela da vidim kako to izgleda uživo.

Elem, gledam ja tako TV, menjam kanale na svakih osam do deset sekundi (kažu da toliko modernom čoveku danas nešto može da zadrži pažnju, zbog toga što je svakodnevno bombardovan informacijama) i nekako se uvek zadržim na kanalu 24 Kitchen. Mada nisam ništa napravila po njihovim receptima, ipak to nije uzalud potrošeno vreme, jer sam naučila mnogo toga.Na primer,da sačuvam vodu od kuvanja paste za sos, da čenove belog luka ne moram da ljuštim nego ih samo onako lupim velikim nožem i sama se ljuska skine, da paradajz ubacim prvo u vrelu vodu i posle ga lako oljuštim, da mi je svaku masu lakše da izbacim iz šerpe sa onom silikonskom špatulom...a da ne pričam o kombinacijama namirnica i začina, kako se čuvaju i ređaju u frižideru, kako se serviraju.

kuhinja_druga.jpg

Verujte mi, uz pravi odabir emisija svako može da postane virtuoz u kuhinji. I još jedna misao mi uvek prođe kroz glavu - lako je njima kad imaju toliku kuhinju i toliko alata, hajde se snađi u ovoj mojoj od dva kvadrata i frižiderom gde može da stane namirnica jedva za dva kompletna ručka.

Ne bih da pomislite da ja nisam dobra kuvarica, jer odlično kuvam, uglavnom jela koja su mi poznata, ali spremam se da se osamostalim, opustim i eksperimentišem. Pa kome se svidi - svidi.

kuhinja_treca.jpg

Muž me, ionako, svaki put kad uzimam recept za nešto što mi se mnogo dopalo, kaže: „Aha, i to pišeš za onu knjigu recepata koju planiraš da jednog dana izdaš“, aludirajući na to da većinu jela iz moje sveščice nikad nisam spremila. Pa, možda nisam, ali hoću! Jednog dana kad ne budem žurila, jednog dana kad budem imala vremena da natenane kupim u prodavnici sve što mi treba i kad budem imala para za sve to, jednog dana kada svi moji talenti i sve što sam naučila na tom popularnom i fantastičnom kanalu 24 Kitchen bude izašlo iz mene.

Ne brinite, znaćete i vi, jer ja volim da se hvalim ;-)

Imam i dokaz da se svašta krčka u mojoj kuhinji i da mi treba veća!

Jelena Bajević

Uz pravi odabir emisija svako može da postane virtouz u kuhinji. I još jedna misao mi uvek prođe kroz glavu - lako je njima kad imaju toliku kuhinju, toliko alata hajde se snađi u ovoj mojoj od dva kvadrata i frižiderom gde može da stane namirnica jedva za dva kompletna ručka.

Pročitajte još