pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

Zašto volim Grke?

Susret sa porodicom Janulis sa Krfa

Neki ljudi vas iskreno dirnu, duboko, neki susreti ostave trag za ceo život. Takav je bio i moj susret sa plemenitom porodicom Janulis na Krfu.

Predivno mediteransko ostrvo Krf, ostrvo spasa, uvek izaziva posebna osećanja u meni, deo je naše slavne istorije, naše časne borbe za slobodu, deo je naše duše.

Prateći tragove srpske istorije, sa pijetetom sam obišla simbole srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu: spomen-muzej Srpsku kuću, setno ostrvo Vido i Plavu grobnicu, malenu luku Guviju, tamo gde se srpska vojska iskrcavala od 6. januara do 5. aprila 1916. godinei selo Ageo Mateos.

krf_srpska_kuca.jpg

U Agios Mateosu, preživeli borci Drinske divizije su 1916. godine podigli spomenik poginulim saborcima. Na njemu su uklesani emotivni stihovi Vladimira Stanimirovića - Krfski epitaf: Na humkama u tuđini neće srpsko cveće nići. Poručite našoj deci, nećemo im nikad stići. Pozdravite otadžbinu, poljubite srpsku trubu, spomen borbe za slobodu neka ove humke budu.

Spomen-obeležje se nalazi na zemlji koja je nekada pripadala plemenitom Grku Janisu Janulisu. Iako ne naročito bogat, Janis je poklonio zemlju da se sahrane poginuli borci Drinske divizije i zavetovao se da Janulisi nikada više neće obrađivati tu zemlju, čega se potomci i dan-danas pridržavaju. U znak zahvalnosti, zemlja Srbija mu je podigla spomenik u njegovom rodnom selu.

Slučaj je hteo da se tokom obilaska istorijskog ostrva, zaustavimo na jugu Krfa, u šarmantnoj Moraitici.

Na plaži, prilazi mi šarmantan momak i nudi izlet za Sivotu.

- Odakle ste?

- Iz Srbije - Grci se uvek otvoreno i srdačno obraduju gostima iz Srbije.

- Iz kog grada? - nastavlja on i dodaje: - Nemojte mi reći iz Beograda, svi to ovde kažu.

- Ne, nisam iz Beograda. Živim u Valjevu, to Vam je 100 km jugozapadno od Beograda, a 60-ak od granice sa Bosnom, od Drine.

Magična reč beše "Drina". Mladi Grk se iskreno nasmejao i rekao:

- Pođite sa mnom.

- Evo idemo Olga i ja, samo da se javimo prijateljima - kažem pomalo zbunjena.

Kreće čas istorije, priča o Prvom svetskom ratu, neustrašivim borcima Drinske divizije, među kojima je bio i moj pradeda. Nažalost, ne znamo da li je sahranjen ovde na Krfu, u Barleti, na jugu Italije ili je svoje kosti ostavio negde među planinama Albanije.

Pitam mog mladog poznanika kuda nas vodi.

- Da vas upoznam sa deda Spirom i porodicom Janulis.

krf_vido.jpg

Oduševljena, pričam da smo posetili simpatično seoce Agios Mateos odakle potiče porodica, spomenik koji je srpska država podigla u znak zahvalnosti, kao i seosku crkvu.

Stariji gospodin nam prilazi i rukuje se sa nama, a tu su i drugi članovi porodice, osoblje restorana. Svi razdragani, nasmejani, kao da im je rodbina došla u posetu. Topla grčka dobrodošlica. Odmah nas nude pićem, pitaju šta ćemo da jedemo. Imala sam utisak da sam u poseti kod rođaka. Jedva smo uspele da ih ubedimo, da popijemo samo kafu i uzo, bez ručka, jer nas čekaju prijatelji i idemo dalje, u obilazak prekrasnog ostrva Krf.

U razgovoru sa nama deda Spiro, jedno od šestoro dece Janisa Janulisa, prisetio se kako ga je otac vodio na njivu da pokaže gde su sahranjeni srpski vojnici. Tako je i on vodio svoju decu i unuke i pričao im o hrabrim srpskim borcima. Pomenuo je pesmu koju je njegov otac naučio od srpskih vojnika - "Tamo daleko", koja je uvek budila nežna osećanja i suze u očima.

Sentimentalni susret se završio fotografisanjem za uspomenu. Divna porodica. I mnogobrojna.

vido_krf.jpg

Porodica Janulis vodi restoran "Golden beach" u mestu Moraitica, na plaži. Restoran je poznat po šou-programu inspirisanom likom i delom Elvisa Prislija. Dragi Janulisovi nas ljubazno pozivaju da dođemo ponovo. Kad god želimo.

Po povratku u živopisnu Guviju, svraćamo u jedan od najlepših mediteranskih gradova, Krf. Ulazimo u zlataru da pogledamo poklone za najbliže i tom prilikom srećemo naše komšije iz vile. Ushićena, prepričavam nezaboravni susret sa porodicom Janulis.

Prijatna prodavačica, ujedno i vlasnica, obraća mi se na engleskom jeziku sa osmehom na licu:

- Vi ste nešto pričali o porodici moga muža, ni reč vas nisam razumela ali sam po vašim reakcijama i govoru tela, zaključila da ste mnogo lepo govorili. Uzmite šta želite iz radnje i dobićete popust 30%. To važi i za vaše prijatelje.

Grci me uvek prijatno iznenade i duboko dirnu!

Potomak Janisa Janulisa postao je počasni građanin niške opštine Pantelej, u kojoj je i ulica nazvana po grčkom patrioti.

Moja poseta desila se krajem juna 2011. godine. Uvek me gane ljudska plemenitost, uvek se obradujem kada upoznam časne ljude. Vraćaju veru u dobro, u čovečnost, u solidarnost.

Hvala im na tome, posebno hvala predivnoj porodici Janulis i nesebičnim Krfljanima za sve što su učinili za srpski narod.

Pogledajte dokumentarni film „Srbi na Krfu – sto godina od albanske golgote“: https://www.youtube.com/watch?v=-gMd758zbnY

Autor: Rada Sević

Izvor: http://pslanguagecafe.com

Fotografije: privatna arhiva

U razgovoru sa nama deda Spiro, jedno od šestoro dece Janisa Janulisa, prisetio se kako ga je otac vodio na njivu da pokaže gde su sahranjeni srpski vojnici. Tako je i on vodio svoju decu i unuke i pričao im o hrabrim srpskim borcima. Pomenuo je pesmu koju je njegov otac naučio od srpskih vojnika - "Tamo daleko", koja je uvek budila nežna osećanja i suze u očima.

Pročitajte još