pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Zbogom dijeto pravilnom pripremom hrane do vitke linije

Februar je, idealan mesec za pravljenje promena, prošle sve slave, slavlja i veselja. Baš u ovom periodu mnogo ljudi će započeti raznorazne dijete i počeće će da uvode u ishranu zdravije stvari. Ali bez obzira na kojoj ste dijeti, ključ je kalorijski deficit ukoliko planirate da skinete telesne masti, tj. možete jesti i najzdraviju hranu na svetu, ali ako ne jedete manje nego što potrošite, rezultati će izostati.

zdrava_hrana.jpg

Ovo je jedna od bitnijih stavki, ako ne i najbitnija, jer to odvaja zdravu od nezdrave hrane, a u dosta slučajeva, to je razlog zašto neki ljudi jedu malo i zdravo, ali se goje. Takođe, džaba vam je konzumiranje najzdravije hrane na svetu, ako ona posle pripreme izgubi sve ono šta je trebala da pruži, odnosno kada pripremom od niskokalorične namirnice napravite kalorijsku bombu.

.

Upravo da bismo izvukli maksimum iz hrane i bili duže siti, bitno je pratiti neke osnovne smernice:

  1. Sve vrste mesa (i jaja) se dinstaju (kuvaju) ili peku u rerni, a ukoliko je prženje neizbežno, poželjno je samo premazati tiganj. Što znači nema prženja u dubokom ulju, pohovanja ili nalivanja ulja u bilo kom smislu.
  2. Piće – najbolje što možete uraditi je da u potpunosti izbegnete dodavanje mleka/šećera u kafu, čaj, limunadu, tj. nemojte da pijete svoje kalorije. Mnogo je bolje imati neku užinu ili ručak umesto mlečne pene i šećera u kafi. Zašto to kažem? Daću vam jedan prost primer – običan crni nes, ili domaća kafa imaju 0 kcal, dok „fensi“ nes iz kafića koji u sebi ima i šećer i mleko i mlečnu penu, sa sve malo karamele oko čaše, ima približno 400-500 kcal. Vidite, to su kalorije poprilično obimnog obroka.
  3. Salate – u salate se ne dolivaju ulje i dresinzi, a ako je baš potrebno onda eventualno jedna do dve kašike ulja, sirće i so. Takođe sa balzamiko sirćetom treba biti oprezan jer je poprilično kaloričan. Što se tiče ulja, ona toliko mogu podići kalorijsku vrednost salate da ona može postati kaloričnija nego čitav obrok. Pogledajte zašto: kupus ima približno 12 kcal na 100 g, a ulje približno 900 kcal na 100g. Ako zalijete salatu uljem (što se odnosi i na bilo koje drugo jelo) umesto, da na kraju, pojedete salatu od 30 grama, poješćete 1000 kalorija. Moglo bi se reći mnogo kalorija koje dolaze samo iz salate.
  4. Ukusi – da bi od jela napravili eksploziju ukusa i zadovoljili sva čula nije potrebno da hrana bude pržena i masna, igrajte se ukusima, i unesite razne začine koji su neverovatno dobri za zdravlje. Bilo da želite da obogatite slanu ili slatku hranu, tu su npr. cimet, muskantni oraščić, korijander, karanfilić, bosiljak, origano, vlašac, mirođija, kim, beli i crni luk u prahu, kari, paprika u prahu, peršun. Izbegavajte gotove mešavine začina, koje imaju dosta aditiva, emulgatora i šećera.

Zato samo birajte pametno. Prijatno!

Aleksandra Cvijović

Aleksandu Cvijović možete pratiti na Instagramu https://www.instagram.com/godzi.s/

.

Da bi ste uspešno smanjili kilograme i da bi taj gubitak bio trajan, potrebno je da izmenite neke od navika koje imate prilikom pripremanja hrane. Uz izmenjen režim ishrane preporučujem vam i da razmislite o pojačavanju vaših fizičkih aktivnosti – http://blogotres.rs/-zene-i-dizanje-tegova

Pročitajte još