pisite_nam@blogotres.rs

Preporučujemo/Vodimo vas

ZEMLJA KONTRASTA – INDIJA I deo

Indiju možete da volite ili ne volite, ali jedno je sasvim sigurno – ova zemlja stara preko 5.000 godina, istrešće vas iz cipela još na aerodromu. Mnoge stvari koje Indusi smatraju sasvim normalnim, nama koji dolazimo sa evropskih prostora deluju egzotično, jako neobično, da ne kažem bizarno.

U Indiji se niko ne nervira, pa je njima nepojmljivo što se mi uzbuđujemo oko jedne delimično prljave čaše u restoranu. Takođe, grupi Indijaca sam bila beskrajno smešna dok sam nakon izlaska iz jednog od njihovih svetilišta, gde je obavezno izuvanje, brisala stopala vlažnim maramicama i mazala se ogromnim količinama dezinfekcionog sredstva.

Što pre u sledeći život...

Putešestvije je počelo u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, sedištu Vlade Indije, poslednjem prebivalištu Mahatme Gandhija i gradu koji važi za jedan od najzagađenijih i najnebezbednijih za žene, što se odmah dalo osetiti. Za razliku od drugih indijskih gradova, ovde se ne bih usudila izaći na ulicu sama. Takođe, Delhi ima bogatu istoriju, prepliću se islamska, azijatska, pa čak pomalo i britanska kultura, ako uzmemo u obzir da je Indija bila britanska kolonija.

U gradu iz koga dolaze izuzetni medicinski i IT stručnjaci, možete videti ljude koji umiru na ulicama, mokre, peru veš, spremaju hranu, pljuju, spavaju, praznuju, sve na istom mestu. Nije neobično da podignu šator gde god im se prohte, ako im odgovara i pored semafora! Oni se vode mišlju, ako ova inkarnacija baš i nije najbolja, daj da što pre završimo sa ovim životom i odemo u sledeći.

indija_zeleznica.jpg

Indijci su narod koji stalno radi. Nešto kasnije počinju sa poslom, obično nakon posete hramovima, ali zato su vredni do kasnog popodneva.

Takođe, Indija je zemlja gde je astrologija najpreciznija. Imala sam čast da mi u dlan gleda (kako oni nazivaju „palm reading“) čovek čija se porodica bavi tim zanatom preko pola veka, a zaposlen je u službi Vlade Indije. Kod njih je sve u dragom i poludragom kamenju, svi Indusi nose barem poneki za sreću, a meni su preporučili žuti safir.

Koliko god da poštuju i veruju u svog boga (bogove), jako su podložni sujeverju. Sve im je u broju sedam (po principu sedam osnovnih čakri), te se time vode i kod raznih običaja, obreda, praznika i rituala. Na primer, mlada i mladoženja moraju na venčanju da se vežu i prilikom izgovaranja sedam zaveta obilaze sedam krugova, u cilju čišćenja zlih kletvi i uroka i u želji za plodonosnim životom punim blagostanja. Na svakom koraku možete videti dečicu (uglavnom mušku) jako našminkanu crnim kreonom oko očiju. Taj kreon je pravljen od prirodnih sastojaka i služi da dete čuva od uroka.

indusi_indijci.jpg

Hrana u Indiji je jako začinjena svim mogućim začinima, koji su najbolji na svetu. Tu je dom šafrana, karija i naravno garam masale, koji stavljaju u svaki obrok, od palačinki do čaja. Obavezno naglasite prilikom naručivanja hrane: „no spicy“, a i tada računajte sa tim da ćete dobiti začinjeno, ali u granicama normale. Retko jedu slatko, ali kao zamenu za šećer i nikotin žvaću indijsko lišće, zbog čega im je pljuvačka crveno obojena - saznadoh tako što sam se nakon 10 dana premišljanja konačno usudila da pitam šta to crveno svi pljuckaju.

Bore se sa nedostatkom vode, a ona koja im je dostupna jako je zagađena, tako da sam od prvog do poslednjeg dana zube prala isključivo flaširanom vodom, iako su me po hotelima ubeđivali da je njihova voda bezbedna i pokazivali mi tehniku prećišćavanja.

tadz_mahal.jpg

Šah Džahan i Mumtaz

Nakon šarenolikog Delhija zaputila sam se autom preko Agre u Jaipur. Ko nije išao tim putem, ne može da zna šta je prava Indija. Koliba do kolibe, šator do šatora, pokrajina drevne civilizacije, maharadža, mermera, poludragog i dragog kamenja i naravno Tadž Mahala, jednog od sedam čuda modernog sveta. Spomenik ljubavi u koji je stala najveća ljubavna priča svih vremena i gde se vidi sva magična igra simetrije, opsene i čiste lepote. Kad to prestane, razvija se legenda kako je prelepa Mumtaz, rađajući svoje 14. dete izdahnula i zavetovala svog muža, mogulskog cara Šah Džahana, da joj podigne spomenik koji će zadiviti svet, ali koji ona nažalost nije videla. Tako je nastao ovaj mauzolej, isklesan u belom i svetlucavom mermeru, koji zbog dragog kamenja u svojoj unutrašnjosti menja čitav spektar boja prilikom izlaska i zalaska sunca, što je svakako neprocenljiv doživljaj.

Iza Tadž Mahala teče reka Jumna. Na drugoj obali je Šah Džahan želeo da sebi podigne identičan mauzolej od crnog mermera. Legenda kaže da ga je crni Tadž koštao prvo gubitka vlasti, a potom i života. Stariji od dva njegova sina ga je utamničio u odaje čiji su prozori gledali na Tadž Mahal i tako mu je spomenik ljubavi ostao pred očima dok iste nije zauvek zaklopio. Šah Džahan danas počiva pored svoje Mumtaz, a njihove grobove krije isklesan mermerni paravan, sa cvetovima izvajanim poput čipke.

Pravo iz pera i pravo sa puta koji izuva iz cipela

Tesa

Zemlja kontrasta II deo...

Hrana u Indiji je jako začinjena svim mogućim začinima, koji su najbolji na svetu. Tu je dom šafrana, karija i naravno garam masale, koji stavljaju u svaki obrok, od palačinki do čaja.

Pročitajte još