pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Znanje nije samo u knjigama

ĐOTIŠ - veće od najvećeg i manje od najmanjeg

Dvadeset prvi vek je ljudskom rodu, pored neverovatnog tehnološkog napretka i najboljih mogućnosti za fizički opstanak, suprotno očekivanjima, doneo i neverovatno uniženje samog ljudskog bića. U želji da ispratimo i savladamo sve promene koje nam se dešavaju, koje nas okružuju, u želji da bolje shvatimo subjektivne i objektivne okolnosti u kojima se nalazimo, često se okrećemo raznim filozofijama, učenjima, astrologijama. Predstavljamo jedno od astroloških učenja kroz reči našeg astrologa Svete Popovića.

djotis_astrologija.jpg

Đotiš je drevna vedska astrologija i predstavlja simbolično oči veda, aspekt znanja koji su drevni rišiji spoznali u višim stanjima svesti i preneli ljudima. Pokazuje naš odnos sa Celinom, ili univerzumom, otkriva nam naše mesto u svetu, daje nam bolje razumevanje sebstva i na kraju dovodi do Sopstva ili višeg ja. Đotiš je bio tajna vekovima i čuvao se samo u određenim krugovima u Indiji, u porodicama pandita, koji su znanje prenosili samo na muške potomke, sinove ili unuke, i naravno u nekim manastirima, gde su monasi proučavali tajnu nauku.

Vedsko znanje je kodirano i strukturisano u svesti posmatrača ili jednostavno u svakom od nas. Tačnije, znanje o Celini je u svesti pojedinca kada se on otvori polju svih mogućnosti, odnosno polju čiste svesti. Naravno, kao i sve astrologije sveta, uzimamo položaje planeta na nebu i prenosimo na papir ili ekran, i to je jedina zajednička stvar koja povezuje drevnu vedsku i ostale slične astrologije.

djotis_ucenje.jpg

Osnovna poruka koju dobijamo ovim znanjem je spoznaja sebe, bolje razumevanje sopstvenog života, svih aspekata života, a ne nužno proricanje budućnosti, iako i to dobijamo kroz analizu natalne karte rođenja. Vidimo odnos pojedinca, individue i okoline, kakva je interakcija dobijena rođenjem, koje su mogućnosti date.

Postoji uverenje da planete deluju na nas, međutim, to je pogrešan stav. Mi čitamo uticaje planeta u momentu rođenja, ali karma je posejana mnogo ranije, duša postoji pre ulaska u telo, zakoni karme i zakoni prirode rade eonima pre našeg rođenja. Kosmički kreator ili Bog je uredio zakone prirode mnogo pre našeg dolaska na planetu Zemlju.

Dakle, imamo zakone prirode i slobodnu volju, a ono što se vodi ovde i sada jeste - igra. Sve je dozvoljeno i sve se vraća po zakonu setve i žetve, na koji se pozivaju i druge religije, ali one i ograničavaju ljude, jer ne daju odgovor gde je sloboda.
Uticaj okoline na nas same je beskrajan, svesno i nesvesno živimo u trećoj dimenziji i u vremenu koje poslednjih 300 godina definiše nauka. Međutim, Vede kažu da živimo u prostoru svesti koja je veća od najvećeg i manja od najmanjeg.

djotis.jpg

U astrologiji mi smo tačka, simbolično. Pun krug svih znakova, sazvežđa se uliva u nas, odnosno naša svest obuhvata sav prostor i vreme i počinje igra zvana - život.

Sunce, Mesec, Merkur...do Saturna, plus mesečevi čvorovi su planete ili grahe koje tvore našu sudbinu, vezuju nas nevidljivim nitima ili nas oslobađaju od zakona uzroka i posledice, što je takođe dato u đotišu kao mogućnost, potencijal. Zašto se dešavaju određene stvari - mi dajemo određene odgovore u zavisnosti od naše svesti, znanja, stepena obrazovanja, a astrologija daje odgovore zašto i koje su energije prisutne u životu osobe ili kada se određene pojave dešavaju.

Da biste razumeli ovo znanje morate znati astronomiju, matematiku, filozofijui principe đotiša, koji se vremenom otkrivaju, jer je znanje u svesti pojedinca, a ne samo u knjigama.

Imamo zakone prirode i slobodnu volju, a ono što se vodi ovde i sada jeste - igra. Sve je dozvoljeno i sve se vraća po zakonu setve i žetve, na koji se pozivaju i druge religije ali one i ograničavaju ljude, jer ne daju odgovor gde je sloboda…

Đotiš znači svetlo…

Pročitajte još