pisite_nam@blogotres.rs

Ljudi oko nas

Zoki je naš

Zoki je naš

Bilo je to prilikom jedne od mojih prvih poseta Beču. Ja – klinac, šetam sa svojim ujakom Draganom mirišljavim sokacima i divim se glamuru i lepoti austrijske prestonice. Nisam znao šta mi je lepše! Crveni tramvaji, fijakeri u blizini Kerntner štrase, brzi automobili koji su zujali pored nas, čak i stare “bube” su ovde imale neku dozu prefinjenosti.

“Je li,Lalo”, pitao sam ujaka, “ko je ovde najbogatiji?”

Pogleda me moj Lala sa blagim smeškom i reče: “Pa, klošari!”

beskucnik.jpg

Videvši moj zbunjeni dečački pogled, on mi objasni: “Jednostavno ti je to. Oni imaju sve što im treba. Evo, recimo, moj prijatelj Vili ustane jutros sa klupe na kojoj je prespavao i zapita se šta li mu danas treba? Hm...štrufna leba i jedan vuršt, biće dovoljno... Protegne se tako Vili i ode do prvog gazde koji drži piljaru ili štogod slično, nešto pomogne, prenese robu iz magacina. Kad gazda pita koliko mu je dužan, on zatraži leba i jedan deblji vuršt, ako može. Gazda sav srećan što je dobro prošao, nagradi Vilija još jednim vurštom”.

“Nije li to bogatstvo?, pita me Lala.

Nisam baš bio siguran tada…

Jedno obično beogradsko jutro

Skoro svakog dana kad krenem na posao na autobuskoj stanici sretnem Zokija.

“Ej, gde si,imaš nešto za mene?”, pita me on.

Zaronim u novčanik i dam mu koliko mogu. Zoki je uvek odmeren, pristojan, samo ponekad napravi gaf. U lokalnom Maksiju mi se ušunja iza leđa i ubaci u korpu jedno šiše loze. Ja tek na kasi shvatim šta je uradio, a on me već čeka ispred, sa osmehom,naravno.

automobil.jpg

Vole ga u Maksiju svi, i mesari i kasirke, voli ga ceo komšiluk... No, ima nas raznih... Doselio nam se novi komšija, sa nekim besnim auto-hibridom, sav užurban, renovira stan.

Jutros Zoki sedi na zidiću pored komšijine garaže.

“De si, Kizo?!”, tiho mu se javim, da koga ne probudim.

“Evo me, imaš li nešto?”, odgovara nasmejani Kiza.

Našu priču furiozno prekida napuderisani komšija-hibrid.

“Koliko sam ti puta, bre, rekao da tu ne stojiš!!!?”, drekne iz sve snage i u istom furiozno-napuderisanom maniru ulete u svoje kočije nestavši ka horizontu uz zvuke turbo-folka.

Kiza i ja ostadosmo zablenuti u zadnju tablicu, bolje da ne kažem šta je na njoj pisalo.

Dok ja pomalo nervozno pogledujem na moj stari “poljot”, Kiza da bi me razgalio, kaže:

“E, vidi foru!” i izvadi iz džepa smotuljak cigareta. “Čim pripalim, sad će bus!” I tako i bi, ugledah ga kako se dimi i lagano vuče ka nama stari “ikarbus”, sa istog onog horizonta ka kome je odjezdio hibrid.

“Dobra fora,jel' da?”, reče Kiza cvikujući cigaretu. “A dobićemo uskoro i nove buseve, jesi čuo?”

Miloš

Značenje reči klošar (potiče iz francuskog jezika) - beskućnik, skitnica, uličar, pripadnik pariskog "dna života".

Pročitajte još