pisite_nam@blogotres.rs

Blogomudraci

Biti ili ne biti partner, pitanje je sad?!

Obično sve krene tako što nam se neko dopadne. A šta nam se tačno dopada nismo ni sami sigurni. Često na samom početku odnosa sa nekim, bilo da smo započeli vezu ili ne, tu osobu idealizujemo i pridajemo joj i one osobine koje ona nema, a koje mi želimo da ima.

Ovakva nerealistična predstava o nekome nosi opasnost od neuspeha ljubavne veze. Na osnovu nje mi možemo zaključiti da naše voljeno biće želi nešto što njemu zapravo nije ni na kraj pameti.

Partneri_3.jpg

Primer može biti jedan heteroseksualni par u kome muškarac želi zajednički život, bračno zavetovanje i potomstvo, dok žena smatra da bi ih sve ove stavke samo udaljile i da prava veza sa dubokom i istinskom povezanošću podrazumeva slobodu, odvojeno življenje, život sa mnogo zajedničkih putovanja, bez dece.

Prethodni primer govori o nepomirljivim razlikama. Ukoliko u startu vrednosti partnera i ciljevi kojima oni teže nisu isti, a koji su od ključne važnosti za život svakog od partnera i budućnost veze, onda ta veza nema mnogo šanse da opstane. Uvek se tu neko nada da će promeniti onog drugog, spasiti ga sebe sama i svojih zabluda, izvesti na pravi put i onda doživeti božansku ljubav. Međutim, to nije nešto što se u realnosti događa.

Partneri_2.jpg

Da bismo uživali u odnosu sa partnerom, veoma je važno da na samom početku ispitamo koje su to vrednosti koje su toj osobi važne i da li se one poklapaju sa našim vrednostima i viđenjem života.Ukoliko postoje velike i značajne razlike u ključnim gledištima, one će zasigurno biti jabuka razdora u nekom trenutku veze. Onda je važno razmisliti da li je takva osoba zaista dobar par za nas.

Odnos između dvoje ljudi je živa stvar. On se menja, gradi i neguje. Da bi svi ovi procesi imali smisla, važno je da odabir osobe bude u skladu sa životnim vrednostima i stremljenjima onoga ko bira.

bg.jpg

Da bismo uživali u odnosu sa partnerom, veoma je važno da na samom početku ispitamo koje su to vrednosti koje su toj osobi važne i da li se one poklapaju sa našim vrednostima i viđenjem života.

Pročitajte još