Kuvajte sa nama
Rum torta od krompira
Savršena zamena za kesten pire
Naš je narod konzervativan i sumnjičav kada su u pitanju novotarije i netradicionalna hrana. U srpskoj kuhinji ne toleriše se mešanje slatkih i slanih ukusa.
Povrće se uvek vezuje za slana jela, a voće za slatka, i teško ćete ubediti Balkanca da može i drugačije. Kada im kažete da ste pripremili tortu od cvekle, tikvica, krompira ili šargarepe, budite sigurni da će najpre napraviti kiselu grimasu.
Zato im ne govorite ništa, dok ne probaju i ne iznenade se ukusom. Torta je idealna kada imate iznenadne goste ili vam deca zatraže nešto slatko. Imaćete slatkiš za sat vremena pripreme.

Torta od krompira nije nastala 90-ih godina prošlog veka kada nije bilo ni novca ni mogućnosti da se nabavi kesten pire. Nastala je mnogo ranije. Ali je devedesetih, što zbog krize i nedostatka novca, što zbog povratka postu i pravoslavnim običajima, ponovo zaživela. Probala sam mnoge njene varijante, ali mi je ova najjednostavnija i najfinija. Za obožavatelje kesten pirea kao što sam ja, ona je idealna zamena. Ukus joj je osvežavajući i nećete osetiti razliku.

Rum torta od krompira
(može biti i posna)
Sastav:
500 g skuvanog i ispasiranog krompira
200 g šećera u prahu
125g putera
50 g čokolade
1 puna kašika kakaa
250 g mlevenog plazma keksa
250 g mlevenih oraha
2 vanilin šećera(najbolje burbon vanila)
0,5 dcl pravog ruma
polovina arome ruma
četvrtina sveže struganog muskatnog oraha
strugana kora od pola limuna
250 ml slatke pavlake, kašika šećera u prahu
Po želji:
malo pakovanje piškota
1dcl mleka
jos 50 g čokolade za dekoraciju
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, a onda oljuštite i dobro ispasirajte. Postoji pravilo da se krompir pire ne pasira štapnim mikserom. Ali ova torta je izuzetak, baš će tako dobiti svilenu i kremastu strukturu.
Dodajte u topao pire šećer u prahu, čokoladu koja će se sama rastopiti, kakao i puter. Začinite i na kraju uspite mleveni keks i orahe. Mlaku smesu izlijte u okrugli kalup za tortu obložen prijanjajućom ili acetatnom folijom. Na vrhu poređajte piškote koje umačete u mleko.
Ovo nije neophodno, ja volim tortu bez toga. Samo je pospem mlevenim keksom, da se ne bi lepila kada se izvrne. Kada se dobro ohladi i očvrsne, izvrnite je iz kalupa na tacnu. Pavlaku umutite do srednje čvrstine i prelijte rum tortu.
Od ostatka čokolade možete napraviti strugotinu ljuštilicom za krompir, ugrejati je i staviti u kesicu čiji ćete vrh iseći pa tortu našarati, napraviti čokoladne ploče ili ogradicu, dodati joj malo ulja i pustiti da se sliva preko šlaga...šta već želite.
U tortu, kao i u običnu plazma tortu, možete dodati seckano suvo voće, suvo grožđe potopljeno u rum, žele bombone ili bananice, pola keksa možete izdrobiti, a pola oraha istucati u avanu...
Takođe, od ove smese, uz dodatak keksa ili oraha, možete napraviti i smesu za kuglice prelivene čokoladom ili ježiće sa bodljama od seckanog badema. Sve je to već isprobano u mojoj kuhinji.
Možete je spremiti i u posnoj varijanti bez šlaga sa glazurom od 100 g čokolade i 3-4 kašike maslinovog ili nekog drugog nerafinisanog ulja.Čokoladu i kakao možete staviti samo u pola smese, pa napraviti tortu nalik na bajaderu.
Ako želite potpuno zdrav recept, koristite kao zamenu kvalitetan žuti sećer, neku zdravu biljnu masnoću kao što je kokos puter ili neki puter od orašastih plodova i neki zdravi integralni keks.
Pripremala i slikala: Nela Janošević