pisite_nam@blogotres.rs

Telo i duh

Instagram buntovnici

Mladi su nekada bežali na svirke, danas beže na mreže

Mladi su nezainteresovani, apolitični, ne rade ništa, ne umeju da se izražavaju, samo se zabiju u sobu i vise na telefonu, ne znam šta da radim sa njom/njim, u kom momentu je moje slatko dete postalo OVO…

instagram.jpg

Vreme prošlo

Ovo su rečenice koje sam čula mnogo davno, mnogo pre nego što su se pojavili pametni telefoni, Fejsbuk, Instagram i ostale socijalne mreže. U vreme kada su ove rečenice izgovarane jedva da su postojala tri kanala na TV-u, a kako ste ispali na slikama, e pa to se moglo saznati otprilike za jedno 15-ak dana, kada ih napokon razvijete. A te žalopojke, iznova i iznova o tome kako mladi ne valjaju, sa sve nekim drastičnim primerima, slušam ceo život…

Bez obzira na tehnološki napredak, bez obzira što smo i sami proživeli istu tu mladost, bez obzira na iskustvo, čini se kao da se ništa nije promenilo.

Vreme sadašnje

Jutros sam imala zanimljiv razgovor sa drugaricom – o Instagramu, o tome da li i koliko zaglupljuje tinejdžere. Iz ugla starijih, Instagram je dozlaboga dosadan. Pre nego što se sruči nebo na mene zbog ove izjave, dajte mi šansu da objasnim zašto je zapravo preko potrebno da roditeljima Instagram bude dosadno mesto.

deca.jpg

Okrenite se za tren - šta vidite

Setite se na trenutak sebe u tim tinejdžerskim godinama, jeste li išli na koncerte koje su vaši roditelji voleli, da li ste slušali muziku koja im se sviđala, da li ste baš želeli da po ceo dan pričate sa njima. Umesto toga, bežali ste kao đavo od krsta što dalje od njih, da radite šta - tada se to zvalo „blejanje“. I bilo vam je ekstra interesantno to što „blejite“ negde sa nekim svojim društvom. Drugim rečima, iz ugla vaših roditelja - niste radili ništa. Iz vašeg ugla - imali ste avanturu.

koncert.jpg

Tinejdžeri danas, isto kao i nekad, žele da pobegnu do mesta gde nema roditelja, žele da „bleje“. To i rade, na mestu gde vas mrzi da idete, koje ne razumete. Rok je nekad bio bunt, danas je postao evergrin, zbog toga su se pojavili neki novi pravci u muzici (koji nas odrasle „sablažnjavaju“). Zato je Instagram toliki hit, zato nama starijima mora da bude dosadan, da ih ne bismo i tamo proganjali.

Ako vam ovo nije dovoljna uteha, ne brinite, jednog dana će i oni biti u vašoj koži, a vi ćete uživati u svojim unucima.

I da, moja drugarica je to sve odavno shvatila, nadam se da ste i vi.

U odbranu roditelja - niko nije dobio uputstvo za rukovanje uz dete, svako radi najbolje što ume i sve što su uradili, uradili su iz neizmerne ljubavi i želje da vaš život bude bolji od njihovog. Oprostite im, jer i vama će trebati oproštaj od vaše dece, jednog dana

Pročitajte još